Nova: Radiokomunikace naše řešení HbbTV odmítají

čtvrtek, 23. března 2017, 17:10 TV MediaGuru

Nova a České Radiokomunikace se stále nedohodly na zařazení stanic skupiny do HbbTV.

Hlavní kanál televize Nova stále absentuje v nabídce HbbTV vysílání v multiplexu Českých Radiokomunikací. Podle technického ředitele CET 21 Josefa Uhera se Nova rozhodla jít svou cestou a investovala do vlastního řešení HbbTV. To má být ale zároveň důvodem, proč České Radiokomunikace nechtějí Novu do HbbTV nabídky zařadit. Vyplynulo to z panelové diskuse na čtvrteční konferenci TV Con.

"Tím, že jsme se rozhodli pro vkládání vlastní AIT tabulky, operátor nám nevěří, že ji generujeme správně a odmítá ji," zdůvodnil za Novu Josef Uher. To, že řešení Novy má být funkční, doložil na tom, že HbbTV Novy se s tímto řešením objevuje v nabídce operátorů UPC, Skylink či Digital Broadcasting.

České Radiokomunikace nechtějí zatím situaci blíže komentovat. Zástupce společnosti Jiří Lichý v diskusi pouze uvedl, že jednání mezi Českými Radiokomunikacemi a Novou probíhají na několika úrovních. "Poté zveřejníme výsledek jednání," dodal.

Nova vstoupila do HbbTV později než konkurenční Prima. HbbTV má v současnosti nasazené na všechny své stanice u operátorů UPC, Skylink a Digital Broadcasting. Nemají ho domácnosti, které přijímají signál od Českých Radiokomunikací.

Podle Petra Hatlapatky z FTV Prima se reklamní výnosy z HbbTV zvyšují, Prima ale nechce diváky zahltit nasazováním většího počtu formátů. "U HbbTV peníze přibývají, jsou to jednotky procent onlinových peněz. Diváci kvitují, že na obraze je jeden formát. Click rate se pohybuje mezi 1-2 %, což je velmi dobré. Nechceme lidi více zahlcovat a dávat další formáty," popsal.

Výzkum společnosti Nielsen Admosphere ukázal, že v roce 2016 představovala průměrná penetrace HbbTV v Česku 7 % domácností, o pět procentních bodů více než v roce 2015. Penetrace chytrých televizorů dosáhla loni podle zmiňovaného výzkumu 16 %, uvedla na konferenci TV Con Hana Friedlaenderová.

hbbtv_na

Z hlediska dalšího vývoje HbbTV je jednou z výzev rozšiřování pokrytí. Podle Jana Zemana z České televize se nabízí především satelit.

České Radiokomunikace chtějí letos přijít s nabídkou second screen (propojení s mobilním telefonem nebo tabletem) a chtějí působit i na osvětové bázi. Plánují roadshow po mediálních agenturách, možnosti HbbTV předvedou i zadavatelům reklamy. "Chceme pomoci našim zákazníkům získávat nové formáty. Ukážeme jim například různé formy e-shopů," představil Jiří Lichý.

-mav-