YouTube začíná konkurovat kabelovým TV

pátek, 03. března 2017, 07:50 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Alphabet chystá streamovací službu YouTube TV, online videu lidé věnují stále více času.

YouTube přidává další placenou službu. Za 35 dolarů měsíčně nabízí YouTube TV, vlastní variaci kabelové televize v digitálním věku. Za uvedený poplatek dostanou předplatitelé, zatím tedy jen ve vybraných oblastech USA, možnost na jedné online platformě sledovat čtyři desítky televizních kanálů. Nechybí ABC, NBC, CBS, Fox, ESPN a další. Poplatek zahrnuje také přístup k exkluzivní produkci YouTube Red, prémiové službě, která mimo jiné nabízí YouTube bez reklam. YouTube TV by měla postupně zahájit provoz během několika příštích měsíců.

"Je to živá televize vytvořená pro YouTube generaci," uvedl manažer společnosti Christian Oestlien. "Pro ty, kteří chtějí sledovat co chtějí, kdy chtějí a jak chtějí," dodal. Případným zájemcům nabízí YouTube možnost zapsat se do internetového pořadníku, jenž je zpraví v okamžiku, kdy budou moci využívat službu i ve své lokaci. YouTube TV dále uživatelům dovoluje si konkrétní obsah nahrát a uložit, automaticky se však po devíti měsících smaže. Na rozdíl od Netflixu ale nelze jednotlivé pořady fyzicky stahovat. Společnost dále lidem s mobilním připojením slibuje, že nahrávání obsahu nebude díky využití cloudové technologie ukusovat z jejich datového balíčku. S danou skutečností ovšem souvisí případné omezení, že YouTube TV nelze na rozdíl od Netflixu sledovat v off-line módu, připomíná portál Marketingland.comNa druhou stranu služba počítá s využitím multimediálního centra Google Chromecast. To dokáže streamovat video z mobilního telefonu na televizní obrazovku.

Přestože jde o placenou službu, neznamená to, že by se YouTube připravil o zisky z reklamy. Portál plánuje prodávat inzerci pro YouTube TV stejným způsobem jako na svém hlavním videoportálu, tedy včetně využití reklamního aukčního systému. Tomuto řešení ostatně nahrává skutečnost, že uživatelským rozhraním a funkcemi nebude YouTube TV příliš odlišná od fungování YouTube.com. Nejvíce nakonec vynikne speciální záložka "Živě", čítající aktuální vysílání. Úvodní strana potom "klasicky" nabízí a doporučuje divákům ty pořady, jež by se jim mohly líbit nejvíce. Pokud by však chtěli vyhledat sami konkrétní pořad či přenos, stačí jej zadat do příslušného políčka. Mnohdy postačí i název sportovního týmu nebo žánr. Pro uživatele YouTube by tak mělo ovládání díky popsaným podobnostem představovat rutinu.

Celkové sbližování online videoplatforem a televizního vysílání ovšem ještě více vynikne v kontextu informace listu The Wall Street JournalPodle něj celková délka videí, která lidé denně na YouTube sledují, globálně překročila miliardu hodin. A právě doporučování obsahu na úvodní stránce YouTube této statistice výrazně pomohlo. Pro srovnání: ve Spojených státech lidé denně celkem sledují 1,25 miliardy hodin "klasického" televizního vysílání. Nepřekvapí proto, že někteří analytici spojují s YouTube TV velká očekávání. "Jde o velmi zajímavou práci s korunním šperkem společnosti Alphabet," uvádí podle CNBC Scott Devitt z investiční společnosti Stifel.

-jav-