Agrofertu vadí reportáže od Seznam Zprávy

čtvrtek, 27. dubna 2017, 12:55 Internet & Mobil MediaGuru

Agrofert se veřejně ozval proti reportážím od Seznamu, které se věnují příběhům z minulosti.

Společnost Agrofert se domnívá, že portál Seznam.cz, který vlastní Ivo Lukačovič, vede proti ní diskreditační kampaň. Reportáže, které se objevují v sekci Seznam Zprávy, překročily podle názoru Agrofertu "únosnou mez". Na mysli má především reportáže Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka týkající se akvizice společnosti U Rytířů a společností Kostelecké uzeniny a Agro Jevišovice. Reportáže vznikly v rámci investigativní rubriky nazvané Zvláštní vyšetřování. Seznam se zabývá okolnostmi nabytí těchto společností a věnuje se také úmrtí obchodního partnera Agrofertu Milana Sládečka. 

"Při zhlédnutí reportáží se nelze ubránit dojmu, že reportáže byly zpracovány velmi manipulativním způsobem s jediným cílem – pošpinit a poškodit dobré jméno firem koncernu Agrofert. Redakce opakovaně dává prostor k vyjádření lidem, o jejichž dobré pověsti lze přinejmenším pochybovat. Příkladem může být osoba pana Bohumíra Rady. Tento člověk byl v minulosti trestně stíhán a pravomocně odsouzen. Domníváme se, že ze strany společnosti Seznam.cz jde o cílený, systematický a soustavně vedený mediální útok na naši společnost," uvedl v tiskové zprávě mluvčí společnosti Agrofert Karel Hanzelka.

Seznam.cz Agrofertu oponuje, v kritických reportážích bude pokračovat. „Zpravodajství Seznamu je nezávislé, neřídí se politickými ani zákulisními zájmy kohokoli. V seriózní novinářské práci a rozkrývání témat, která jsou pro společnost důležitá, hodláme pokračovat. Ve zveřejněné tiskové zprávě není žádný skutečný doklad o údajných chybách v obsahu, které nám jsou ze strany společnosti Agrofert podsouvány. Ani být nemůže, protože reportáže zachycují pravdivá fakta. Jediné konkrétní tvrzení v tiskové zprávě – a sice nařčení, že redakce Seznamu nedala Agrofertu prostor k reakci – je lež. Jak dokládá vzájemná komunikace, redakce o možnost natočit vyjádření Agrofertu i Andreje Babiše žádala opakovaně, nikdy neuspěla. Věříme, že při příští reportáži k daným tématům bude postoj společnosti Agrofert jiný,“ reagoval Jakub Unger, šéfredaktor zpravodajství Seznam.cz. 

Stížnost souvisí i s aktivitami Agrofertu na mediálním trhu. Seznam.cz je konkurentem mediální skupiny Mafra, která patří Agrofertu. "Domníváme se současně, že může jít o neférové obchodní praktiky vydavatelského domu Seznam.cz proti své konkurenci. Společnost Mafra, která je součástí koncernu Agrofert, provozuje internetový portál iDnes.cz. Ten patří na trhu k hlavním konkurentům portálu Seznam.cz," myslí si Agrofert. Dodala, že "pokud kampaň bude pokračovat, učiní příslušné právní kroky".

Nejde o první médium, proti kterému se společnost Agrofert obrací. Několikrát si například stěžovala na pořad Reportéři České televize. Poslední stížnost je z letošního března na reportáže věnující se nákupu dluhopisů Andreje Babiše. Zabýval se jimi i Etický panel ČT, který ale na jejich provedení nic neetického neshledal.

-mav-