ČRo uvedl zpravodajský server iRozhlas.cz

úterý, 18. dubna 2017, 11:11 Aktuality, Internet & Mobil, Rádio MediaGuru

Český rozhlas zahájil provoz nového zpravodajského serveru iRozhlas.cz. Web má přinášet vlastní kauzy, původní zpravodajství, pravidelné sloupky i datařské formáty. Server nabídne webové podoby reportáží, které vznikají i v investigativním oddělení vedeném Jankem Kroupou, využije rovněž síť zahraničních, sportovních i domácích zpravodajů.

„Vytvořit svébytné webové zpravodajství, které bude podporovat naše vysílání, ale zároveň zpracovávat vlastní témata, patřilo k jedné z priorit ČRo,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, který spuštění samostatného zpravodajského serveru přislíbil ve svém kandidátském projektu.

Onlinové zpravodajství Českého rozhlasu má novou doménu iRozhlas.cz. Titulní strana nově nabízí základní přehled o aktuálním dění. Po hlavních zprávách následují rubriky domov, svět, ekonomika, sport a kultura. Homepage uzavírá sekce s články o životním stylu.

irozhlas

„Věříme, že na mediálním trhu plném vlastnických tlaků máme exkluzivní zboží: nestranné, nezávislé a spolehlivé zpravodajství se značkou Český rozhlas. Můžeme nabídnout plnokrevný server, který slouží jen svým čtenářům,“ dodal šéfredaktor serveru Radek Kedroň.

Nový server má ještě více propagovat osobnosti, které v Českém rozhlase působí. U stěžejních textů najdou čtenáři medailonky autorů. Každý den budou na stránkách vycházet sloupky a zápisníky zahraničních a sportovních zpravodajů Českého rozhlasu, pravidelné fejetony bude psát například Milan Slezák, glosy přidá Marie Bastlová či Petr Šabata.

Šéfredaktorem serveru je Radek Kedroň,  reportéry jsou Ondřej Golis, Hana Mazancová, Magdaléna Slezáková, editorem je Martin Samek z Lidovek. Z Aktuálně.cz přišel editor Michal Žák, ze serveru Echo24.cz politická zpravodajka Kristýna Novotná a z týdeníku Marketing & Media Eva Mošpanová.

Nový server vyvíjel tým vedený projektovým manažerem Jiřím Špačkem: redakční systém postavený na platformě Drupal připravili programátoři Jan Pospíšil a Marek Vantuch, kodérské práce obstarala firma Superkodéři.

V mobilním telefonu má být iRozhlas.cz komfortním čtením. "Obsah se načítá postupně a navíc si může každý vypnout obrázky, tím se v podstatě minimalizují požadavky na data. V druhé fázi vývoje si bude telefon pamatovat načtené články, takže i když ztratí čtenář signál, může se v klidu dočíst všechny texty," uvedl Český rozhlas.

-mav-