Technologické vychytávky dnešního PRisty

úterý, 04. dubna 2017, 10:30 PR MediaGuru

Práce PRisty v současnosti mnohdy vyžaduje i dovednosti nad rámec klasického PR.

Sociální sítě, chytré telefony a sdílené dokumenty, to vše dnes ovlivňuje práci nejednoho PRisty. Nad rámec nezbytné výbavy, jako je schopnost umět pěkně psát, strategicky myslet a udržovat media relations, může dnes PRistovi přijít vhod i dovednost dobře fotit na mobilní telefon, natočit audio nahrávku či vytvořit v grafickém programu jednoduchý příspěvek na sociální sítě. O technické výzbroji dnešního PRisty pojednával březnový seminář PR Klubu.

Mobil toho umí více, než si myslíte

Chytrý telefon dnes nosí každý PRista v kapse. Kromě kontroly e-mailu a aktuálních zpráv na něj mnohdy i fotí. Umět na něj ale dobře fotit se může nejednou hodit. „Mobil umí fotit mnohem lépe, než to na první pohled vypadá,“ myslí si fotograf a držitel ocenění Czech Press Photo Jan Rybář. Potřeba je umět nastavit hodnoty ISO (citlivost) a HDR (high definition resolution), což však většina mobilních telefonů nenabízí. Pro systém iOS se tak podle Rybáře vyplatí investovat do aplikace ProCamera, pro systém Android do Pro HDR, která však již nebyla delší dobu aktualizována. Na makro a focení jídla se hodí přídatné objektivy, například iPro Lens. Upravovat lze potom v různých aplikacích, jako je Polar, Snapseed nebo Instagram.

Kromě focení zvládne mobilní telefon také MP3 nahrávku, která vhodně doplní tiskovou zprávu určenou pro rozhlasové vysílání. „Rozhlasové redakci určitě pomůže, když jí spolu s textem pošlete i audio citaci odborníka či zástupce dané firmy,“ vysvětlila redaktorka Českého rozhlasu Barbora Kladivová. Formát není nutné řešit, zato by citace neměla přesáhnout délku 30 s a měla by být nahrána pokud možno bez ozvěny. „Zbytečné jsou i citace typu ,naše společnost je nejlepší na trhu´, stejně to vystřihneme,“ zdůraznila Kladivová.

Jednoduchost sdílených dokumentů a online nástrojů

Pro tvorbu tiskový zpráv, které obvykle procházejí celou řadou schvalování, se vyplatí využívat sdílené dokumenty, například v Google Docs, kde na dokumentu může pracovat více lidí najednou. Jednotlivé verze jsou ukládány a změny průběžně sledovány, pokud je potřeba, je možné vrátit se k předchozí verzi. S Google Docs je lze pracovat i v offline režimu, či v nich využít hlasové funkce.

Na drobné grafické úkony v případech, že grafik nemá čas, se hodí online grafické programy, jako je canva.com, kde lze velmi jednoduše vytvořit příspěvek na sociální sítě nebo plakát. „Barevnost by měla být přizpůsobena cílové skupině. Využít je třeba maximálně 2 až 3 fonty a důležité informace je možné odlišit řezem či barvou,“ poradila grafička Hana Klimentová.

Nakonec by měl PRista rozumět i dění na vlastním webu, analytiku může dnes už sledovat přes Google Analytics. Tomáš Kumsta z agentury Medio Interactive poradil sledovat hodnotu Akvizice – Veškerá návštěvnost – Zdroj/médium, kde je možné vidět návštěvy i nové uživatele. „Návštěva vymezuje dobu, po kterou je uživatel na webových stránkách aktivních. Po 30 minutách nečinnosti se tak návštěva maže,“ dodal Tomáš Kumsta. Stejně tak podle něj není ideální sledovat jen dobu trvání návštěvy, která měří čas od prvního bodu do posledního, ale již nezohlední aktivitu v rámci posledního bodu. „Absolutní čísla tedy nikdy nejsou stoprocentní, ani by neměla být směrodatná. Vždy je potřeba daná data interpretovat v kontextu, porovnávat v poměru k jiným hodnotám,“ upozornil.

-stk-