Z online zpravodajských videí si lidé více vybírají ta krátká

úterý, 11. dubna 2017, 13:00 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Kratší videa si uživatelé internetu vybírají častěji než videa s delší stopáží, ukázal výzkum.

Čeští uživatelé internetu si nejčastěji mezi videi na zpravodajských webech vybírají ke sledování krátká zpravodajská videa, která doplňují klasický článek. Vyplývá to z výzkumné studie věnované zpravodajství na internetu, kterou zpracovala společnost Nielsen Admosphere. Více než pětina respondentů (22 %) uvedla, že krátká videa doplňující zpravodajský článek sledují často nebo pravidelně, přičemž další polovina uvedla, že taková videa sleduje občas.

Naopak u živého vysílání, online přenosů a celých zpravodajských relací uvedla zhruba čtvrtina respondentů, že taková videa nesledují.

Četnost sledování videí na internetu (%)

Zdroj: Nielsen Admosphere
Zdroj: Nielsen Admosphere

„Uživatelé dnes tráví sledováním online zpravodajských videí průměrně 29 minut denně, což je méně než délka večerních zpravodajských relací v televizi. Obecně uživatelé od videí na internetu očekávají, že budou krátká, respektive rozhodně kratší, než jsou zvyklí z televize. Celá zpravodajská relace na internetu by podle nich neměla přesahovat 23 minut, reportáže, rozhovory či jiná delší zpravodajská videa by měla mít ideálně do 14 minut a od krátkých videí uživatelé očekávají, že nepřesáhnou 4 minuty,“ přiblížila další výsledky výzkumu Lucie Vlčková, Senior Research manažerka Nielsen Admosphere. 

Jaká by měla být délka u typů videí na internetu? (%)

Zdroj: Nielsen Admosphere
Zdroj: Nielsen Admosphere

Muži i ženy věnují denně internetovému sledování zhruba stejně času. U jednotlivých věkových skupin se ukázalo, že čím jsou uživatelé starší, tím více času jsou ochotni trávit sledováním videí na internetu. Stejnou tendenci lze logicky pozorovat i u silných konzumentů zpravodajského obsahu.

„Na online zpravodajských videích lidi baví, když média informace vizualizují, podávají je rychle a bez požadavku na to, aby museli příliš číst. U sledování/poslouchání lze pak snadněji dělat ještě něco dalšího,“ říká Vlčková.

Jako nevýhoda těchto videí je uváděna především možnost zkreslení informace a také závislost na rychlosti internetu. Nejčastěji sledují lidé zpravodajská videa v prostředí domova. „Skoro pětina dotázaných však uvedla, že zpravodajská videa sleduje v práci. Proto je vyžadování stručnosti a přehlednosti videozpravodajství pochopitelné,“ myslí si Lucie Vlčková.

Studie Zpravodajství a zpravodajské weby, kterou společnost Nielsen Admosphere realizuje každý rok jako jednu ze svých volně prodejných studií, se pravidelně zaměřuje na trendy ve zpravodajství napříč jednotlivými mediatypy. Vedle zpravodajského videa tak na vzorku české internetové populace zjišťuje například uživatelské postoje k placení za zpravodajský obsah, blokování reklamy nebo třeba k novinářským osobnostem.

-mav-