Boom nových TV kanálů se v DVB-T2 nečeká

čtvrtek, 25. května 2017, 12:05 TV MediaGuru

Komerční vysílatele zajímá efektivní ekonomické řešení DVB-T2, řekli na konferenci Digimedia.

Přechod na nový digitální standard DVB-T2 pravděpodobně nepřinese výraznější nárůst nových televizních stanic, může být ale nositelem dodatečných služeb TV vysílání. Vyplynulo to z vystoupení zástupců televizních stanic na čtvrteční konferenci Digimedia 2017.

Tradiční televizní konference se koná den poté, co Poslanecká sněmovna schválila novelu přechodu na DVB-T2. Generální ředitel České televize Petr Dvořák na úvod deklaroval, že ČT je připravena projít procesem přechodu na vysílání DVB-T2 a zajistit tak divákům přístup k bezplatnému vysílání. ČT má v éře DVB-T2 nabídnout nejen všech šest svých kanálů v HD, ale také další doplňkové služby. Mají vycházet z kandidátského projektu Petra Dvořáka. Generální ředitel ČT také očekává, že i pro vysílání DVB-T2 bude mít ČT k dispozici veřejnoprávní multiplex.

Zástupci komerčních televizních stanic své karty příliš neodhalili, z jejich vyjádření ale vyplynulo, že je zajímá především ekonomika vysílání v novém standardu DVB-T2. To, zda některé ze svých kanálů v DVB-T2 zpoplatní, zatím není jasné.

„Pro nás je důležité, jak jsme schopni dostávat obsah a signál k divákům co nejekonomičtěji. Digitální vysílání je drahé ve srovnání s ostatními platformami. Pro nás je klíčové, aby vysílání HD kanálů bylo kódované. Musíme se bránit, aby nedocházelo ke kopírování obsahu a k nelegálnímu šíření signálu,“ vysvětil obchodní ředitel TV Nova Jan Vlček. Zároveň očekává, že náklady na šíření signálu v DVB-T2 se budou snižovat. Potenciál rozvoje nových kanálů s přihlédnutím k dosavadním výzkumům příliš nevidí.

Také pro generálního ředitele TV Prima Marka Singera je ekonomická otázka prioritní. DVB-T2 podle jeho slov není revolucí, ale může být zajímavým popudem pro diváky, aby si vyzkoušeli dodatečné služby, z nichž některé jsou už v HbbTV, uvedl s tím, že stále zbývá řada nejasností, ale čas pro řešení je pouze do roku 2019.

Finanční obavy z vysílání v novém standardu neskrýval ani generální ředitel TV Óčko Štěpán Wolde. Vysílání v digitální terestrice je pro menší tematické stanice finančně náročné. „Klíčové je, jak se vysílání bude definovat obsahově, finančně a obchodně,“ přiblížil. Za diskriminační by pak považoval situaci, kdy by nadále existovala možnost nabízet streamovaný obsah pomocí HbbTV v digitálním multiplexu (stávající řešení Seznam.cz v multiplexu 4). Pro tematické televize je rovněž podstatné, jak bude možné kombinovat zdroje příjmů z reklamy a od předplatitelů.

Podle majitele společnosti Digital Broadcasting Radima Pařízka, který provozuje multiplex 4, ale pravděpodobně dojde k revizi. Roční zkušební doba, kdy se možnost pro HbbTV testovala, vyprší. „Vnímám ho jako diskriminační, chceme být ke všem stejně rovní a ke všem stejně spravedliví a zvažujeme, co s ním,“ řekl.

Přechod na DVB-T2 by měl být v Česku ukončen v roce 2021. Pavel Dvořák z ČTÚ odhaduje, že terestrická platforma v souvislosti s přechodem na DVB-T2 ztratí asi 5-10 % ze současného podílu. V současnosti je v Česku nejrozšířenějším typem příjmu televizního signálu, využívá ji 60 % domácností.

-mav-