Engage: Sociální sítě mají být stomiliardovým byznysem

pátek, 19. května 2017, 13:15 Internet & Mobil MediaGuru

Sociální média stále zvyšují objem reklamních investic, zaznělo na konferenci Engage.

Prudký nárůst sociálních médií na reklamním trhu v příštím roce očekává spoluzakladatel firmy Socialbakers Jan Řežáb. Na páteční konferenci Engage řekl s odkazem na predikce Socialbakers a eMarketeru, že sociální média se stanou "stomiliardovým" byznysem. Zatímco pro letošní rok je odhadován objem sociálních médií na úrovni 60 mld. USD, v roce 2018 se už přiblíží hranici 100 mld. USD. Více než polovina tohoto objemu má připadnout Facebooku.

Sociální média představují na celkových digitálních výdajích asi polovinu investic. Počet a význam sociálních platforem se zvyšuje, každá z nich vyžaduje od marketérů jiný přístup, připomněl Řežáb. Zatímco Pinterest nebo Instagram jsou kreativnější, Facebook a Twitter mají víc zpravodajskou povahu. "Z našich dat vidíme, že celebrity mají na Instagramu 3,6krát větší engagement než celebrity na Facebooku," přiblížil s tím, že Instagram se možná stane víc platformou na hraní, Facebook zase na zprávy. Také engagement firemních profilů je na Instagramu údajně třikrát větší než na Facebooku. Sedm nejvýznamnějších platforem (Facebook, Messenger, YouTube, WhatsApp, WeChat, Instagram, LinkedIn) využívají čtyři miliardy uživatelů.

Rozmach sociálních sítí také vyžaduje stále větší nároky na marketéry. "Dřív to bylo snazší, byly dvě až tři platformy. Marketing na sociálních médiích se stává nejtěžší prací v marketingu. Je mnohem víc platforem a disciplín, musíte být perfektní a zvládnout odlišné metriky a reportování," řekl na úvod konference Řežáb. Ten také citoval odhady Zenith a Economist.com, podle kterých do konce letošního roku mají reklamní investice směřované do digitálních médií předběhnout v celkovém objemu investice určené pro televizní reklamu.

-mav-

Konferenci Engage sledujeme ve Fóru Karlín, připravujeme podrobnější výstup.