Facebook pomůže mediálním domům s videoreklamou

pátek, 26. května 2017, 07:45 Internet & Mobil MediaGuru

Prostřednictvím nové služby Audience Direct by si mohly mediální domy prodávat videoreklamu samy.

Facebook zkouší vybraným mediálním domům propůjčit další nástroje, které by jim měly pomoci zlepšit inzertní výkony. Služba s názvem Audience Direct představuje další vykročení Facebooku mimo inzertní ekosystém "pouhé" sociální sítě a poslouží jako zprostředkovatelská platforma mezi nabídkou a poptávkou on-line inzertního videoprostoru  Facebook slibuje svá propracovaná geografická a demografická data, jež o různých cílových skupinách a fanoušcích konkrétních projektů dokáže nasbírat, propůjčit vydavatelům k tomu, aby mohli garantovat lepší reklamní zásah.

S důrazem, který v poslední době Facebook klade na videoobsah, navíc nabízí také sofistikované statistiky zhlédnutí jednotlivých videí.  Jak navíc poznamenává portál AdAge.com, Audience Direct současně symbolizuje snahu Facebooku naskočit na trend stále více využívané programatiky.

Na svém blogu se pak firma chlubí, že v testovacím provozu dokáže její Audience Direct zacílit reklamu s 90procentní přesností, zatímco ostatní inzertní sítě dokáží zajistit úzce vyprofilované doručení s úspěšností 50 až 60 procent, byť tento údaj v případě širokospektrálněji pojatých kampaní dosahuje 80 procent – což je ale stále o deset procentních bodů méně, než slibuje Facebook. Komparativní výhodu tak má v tomto ohledu představovat právě zmíněný obrovský balík uživatelských dat, jež Facebook agreguje. V tuto chvíli nicméně služba i přes slibné počáteční výsledky funguje  v betaprovozu a je dostupná jen vybraným médiím, mezi něž patří například  A&E Networks, ESPN, Hearst Television, Scripps Networks Interactive či Tubi TV. Momentálně vše funguje zdarma, nicméně Facebook nevylučuje budoucí monetizaci služby formou poplatků či ukrojením podílu z jednotlivých transakcí. Na rozšíření a úspěchu Audience Direct má Facebook ovšem jeden dost pragmatický zájem – přidávat objem reklamy do kanálu facebookových příspěvků nelze donekonečna, připomíná AdAge. Jelikož newsfeed není nafukovací, pro Facebook by tak bylo optimální, kdyby dokázal na reklamě významně vydělávat i mimo své hranice.

Jeho ambice v tomto směru ostatně dokumentuje starší projekt Audience Network, který funguje dokonce již od května 2014. Nejprve nabízel vývojářům způsob, jak do svých mobilních aplikací dostat facebookové reklamní formáty. Později mohli v aplikacích inzerenti využívat rovněž videoreklamy s funkcí autoplay. Audience Network však není nadále limitovaná jen na mobilní aplikace, ale zahrnuje i weby optimalizované pro mobilní zařízení. Také v případě této funkce Facebook připomínal, že dává k dispozici vlastní analytické nástroje a široké možnosti cílení reklam. Nový Audience Direct ovšem prolomil bariéru mezi vydavateli a zadavateli, Facebook jako by ustoupil do pozadí a poskytoval „jen“ platformu pro uzavírání reklamních dohod. Jenže i z ní by mohl Facebook v případě jejího úspěšného rozšíření profitovat.

-jav-