Prima: Na placený online není trh připraven

čtvrtek, 25. května 2017, 14:41 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Čas pro placené online video nenastal, uvedl na konferenci Digimedia Daniel Grunt.

Televizní skupina Prima zatím neplánuje na trh uvést placenou online video službu (SVOD), přestože už několik let možnosti takové služby sondovala. „Trh na SVOD zatím není připravený,“ řekl na čtvrteční konferenci Digimedia 2017 šéf online médií skupiny Prima Daniel Grunt. I tak je ale přesvědčen, že význam placeného obsahu do budoucna poroste.

V oblasti placených online služeb Prima nabídla možnost zaplatit si sledování video obsahu bez reklam, a to za měsíční cenu 49 Kč. Podle Daniela Grunta se tento krok celkem osvědčil. „Běží to rok, máme pod 10 tisíc uživatelů, kteří takto platí každý měsíc,“ přiblížil.

V diskusi, která se věnovala službám video on demand (VOD) a internetovému sledování, také zaznělo, že velké televizní skupiny vynakládají desítky tisíc korun ročně na to, aby zamezily nelegálnímu šíření svého obsahu na YouTube, sdělili Daniel Grunt za TV Prima a Denisa Kollárová za Českou televizi.

Podle Petra Houzara ze společnosti Google je pro firmu důležitý rozvoj směrem do chytrých televizí. „Sledovat audiovizuální obsah na velké obrazovce je velký zážitek. Vidíme, že na chytré televizi je nejdelší čas sledování videí, naopak na mobilu se sleduje hodně videí poměrně krátce. Princip použití obou zařízení je tedy odlišný,“ popsal Petr Houzar.

Hlavní trend spatřuje v tom, že lidé si v současnosti vytvářejí vlastní obsah, staví si vlastní program a sledují ho na různých zařízeních. To celkově může vést k tomu, že doba strávená sledováním audiovizuálního obsahu poroste.

Jan Kovalík z Lagardere Active také očekává, že do budoucna začne růst segment kvalitního placeného obsahu, protože ten bezplatný bude podle jeho názoru přesycen reklamou. „Lidé si budou chtít zaplatit kvalitnější obsah,“ myslí si.

Prima v příštím týdnu spustí inovovanou podobu svého webu iPrima.cz, která je už teď dostupná v beta verzi. Televizní skupina také plánuje uvedení webu na platformě HbbTV.

-mav-