CME prodává své televize v Chorvatsku a Slovinsku

pondělí, 10. července 2017, 08:30 TV MediaGuru

Majitel televize Nova se zbavuje televizních operací ve Slovinsku a v Chorvatsku.

Společnost CME, majitel televize Nova, se rozhodla prodat své televizní operace v Chorvatsku a Slovinsku. Kupujícím je Slovenia Broadband, dceřiná firma United Group B.V. Většinově ji vlastní americká investiční skupina KKR a má být podporovaná Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj. Transakce vyžaduje souhlas regulačních úřadů.

Předmětem prodeje je chorvatská televizní stanice Nova TV a slovinská Pop TV. Podle pondělního sdělení CME by měla být transakce uzavřená do konce roku. Prodejní cena představuje 230 mil. euro (262,5 mil. USD, tj. cca přes 6 mld. Kč). Provozní zisk obou televizních stanic před odpisy a amortizací dosáhl za období dvanácti měsíců končících 31. březnem 2017 částku ve výši 13,8 mil. USD.

Výnosy z tohoto prodeje mají být použity na splacení termínovaného úvěru ve výši 250,8 mil. euro v roce 2018. "Jakmile budou tyto výnosy z prodeje uzavřeny, výrazně zrychlí naše plány na snížení dluhu. Sníží naši současnou průměrnou úrokovou sazbu o více než třetinu a pomohou nám ušetřit více než 30 milionů dolarů ročně," uvedl Michael Del Nin, jeden ze dvou generálních ředitelů CME.

CME má údajně v plánu ponechat si další televizní operace v regionu střední a východní Evropy. Ty provozuje ještě v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a v Bulharsku. "Jsme pevně přesvědčeni o významu televize jako média a plánujeme pokračovat v provozování televizních stanic s větším zaměřením na naše největší trhy," dodal Christoph Mainusch, druhý z generálních ředitelů CME.

Slovinská televize Pop TV zaznamenala v prvním čtvrtletí 2017 podíl na sledovanosti 37 % v divácké skupině 18-54. Podíl na reklamním trhu měl podle údajů CME představovat 75 %. Chorvatská Nova TV dosáhla ve čtvrtletí na podíl na sledovanosti ve výši 31 %, podíl na reklamním trhu měl činit 55 %.

Z pohledu výnosů je pro CME slovinský a chorvatský trh nejslabším v regionu střední a východní Evropy. Naopak k nejsilnějším se řadí český trh a Rumunsko.

Výnosy a OIBDA v jednotlivých zemích CME, 1Q/2017

vysledky-cme

-mav-