Další srovnávací reklama? Hyundai chválí svůj kombík

čtvrtek, 13. července 2017, 10:30 Reklama MediaGuru

Hyundai v kampani tvrdí, že má podle výzkumu nejlepší český kombík všech dob. K výzkumu však nic neřekne.

Reklamu, která se od konce června objevila na televizních obrazovkách, postavila značka Hyundai na tvrzení, že model i30 kombi je „nejlepším českým kombíkem všech dob“. Odkázala se na výzkum agentury Médea Research Top vozy ČR. Detaily výzkumu však zájemce nenalezne ani na internetových stránkách automobilky, ani u výzkumné agentury. Na dotazy tiskový mluvčí společnosti nereaguje, a to ani po opakované žádosti.

Není tedy jasné, o jaká data konkrétně značka své konstatování opírá. Pokud z citovaného, a zároveň nedohledatelného výzkumu nevyplývá nejlepší vyhodnocení za doby, co se české kombíky vyrábějí, může být tvrzení, že určitý model je nejlepší český model všech dob, podle názoru advokátky Petry Dolejšové z advokátní kancelář eLegal klamáním spotřebitele.

Vzhledem k tomu, že za český může svůj kombík označit na tuzemském trhu automobilka Škoda Auto, nabízí se zde interpretace, že Hyundai se opět srovnává se svou českou konkurencí. Některými reklamami korejské automobilky se v minulosti z důvodu konfrontace zabývala Rada pro reklamu (RPR). V loňském roce řešila kupříkladu dvě stížnosti. Zatímco na reklamním spotu, kde mimo jiné zaznělo „ostatní, ať si podvádějí, jak chtějí“ a „Hyundai podvádět nemusí“, neshledala RPR nic závadného, stížnosti na reklamu uvozenou slovy „Octavii už znáte, ale pokud chcete opravdu velký český kombík…“ už vyhověla. Podle RPR se Hyundai vydala cestou srovnání a konfrontační linie.

V roce 2015 prohlásila RPR za závadnou reklamu na Hyundai i20, v níž zaznělo, že i „bez brýlí každému dojde, že až v ní přijedete, bude váš soused z Boleslavi taááákhle malý“. Podle RPR došlo k dehonestaci konkurenta. Následně byla reklama upravena, diváci se dozvěděli, že „váš soused bude ještě menší“.

S vymezováním vůči Škodě začala Hyundai začátkem roku 2013, kdy se u pražského ruzyňského letiště objevil billboard s nápisem „Vítejte v zemi automobilky Hyundai“. Škoda na reklamu tehdy reagovala billboardem, který opodál velkým nápisem hlásal: „Nenechte si nic nakukat“. V létě stejného roku pracoval nošovický výrobce se sloganem: „Hyundai jde s vámi proti škodám.“

-stk-