DVB-T2 se dál rozšiřuje, přibudou nové stanice

pondělí, 17. července 2017, 10:35 TV MediaGuru

Plné pokrytí přechodového vysílání DVB-T2 má být završeno v prvním čtvrtletí 2018.

České Radiokomunikace dále pokračují v rozšiřování přechodové sítě pro druhou vlnu televizní digitalizace DVB-T2. Aktuálně je přechodovou sítí pokryto 69 % republiky, ještě během července se má zvýšit na 76 %. V nabídce přechodové sítě je v současnosti 14 televizních kanálů, v plánu je na podzim jejich rozšíření, pravděpodobně až na 18 stanic. Novinářům to v pondělí řekl Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací. Jaké kanály by se mohly do přechodové sítě nově zařadit, nespecifikoval. Připomínáme, že z velkých televizních skupin zatím absentují v přechodové síti kanály skupiny Nova.

Během prázdnin a podzimních měsíců spustí Radiokomunikace přechodovou síť z dalších vysílačů v České republice (Pardubice, Cheb, Sušice, Černá hora, Lysá hora, Tlustá hora, Praděd aj.). „Konec roku chceme završit spuštěním vysílačů Buková hora a Děvín. Tím dokryjeme severní Čechy a Moravu a během prvního čtvrtletí zbytek České republiky. V prvním čtvrtletí 2018 bude pokrytí kompletní ze všech 26 vysílačů. Půjde o základní vysílací síť, následně budeme dokrývat menší obce vysílači,“ nastínil plán výstavby přechodové sítě Procházka.

Pokrytí přechodové sítě DVB-T2, stav k červenci 2017. Zdroj: ČRa
Pokrytí přechodové sítě DVB-T2, stav k červenci 2017. Zdroj: ČRa

Senát má ve středu hlasovat o návrhu novely zákona o elektronických komunikacích, který právě řeší i digitální vysílání ve standardu DVB-T2. „Pozměňovací návrhy nebo nepřijetí novely bude znamenat destrukci zemské televizní platformy, osekání pokrytí televizním příjmem a diváci nebudou mít jinou možnost, než si pořídit dražší zařízení,“ uvedl Procházka.

České Radiokomunikace proto považují schválení novely za zásadní pro pokračování bezplatného televizního vysílání v České republice. Ataky na diginovelu chápou jako tlaky na zavedení placeného vysílání. „Pokud by se diginovela neschválila, museli bychom vypnout vysílače, které už využívá Německo a Rakousko pro mobilní sítě,“ řekl dále Procházka.

Vysílání ve standardu DVB-T2 má být garantováno minimálně do roku 2030. Výpadek signálu bez přechodových sítí by byl několikaměsíční. Náklady domácností na přechod DVB-T2 mají být v terestrickém vysílání několikanásobně nižší (náklady na domácnost mají být v průměru 500 Kč), než kolik by domácnosti musely zaplatit v případě nástupu placeného vysílání.

Digitální terestrické vysílání využívá 60 % televizních domácností v České republice. Nabízí bezplatný přístup k televiznímu vysílání, což je podle názoru Českých Radiokomunikací důležitý aspekt v kontextu nízké ochoty domácností platit za televizní příjem. Podle Marcela Procházky je také jedinou platformou, která má garantovanou dostupnost televizního signálu pro krizovou komunikaci.

Prezentace Českých Radiokomunikací k novele DVB-T2

-mav-