Facebook: Počet měsíčních uživatelů překročil 2 miliardy

čtvrtek, 27. července 2017, 07:55 Internet & Mobil MediaGuru

Facebook oznámil výsledky za druhé čtvrtletí roku 2017, dál výrazně zvyšuje výnosy a zisk.

Výnosy největší sociální světové sítě Facebook ve druhém čtvrtletí 2017 meziročně vzrostly o 45 % a dosáhly 9,3 mld. USD. Výnosy jsou téměř výhradně generovány z reklamy (9,16 mld. USD). Tahounem je potom mobilní reklama, která se na výnosech ve druhém čtvrtletí podílela z 87 %. Čistý zisk se vyšplhal na 3,9 mld. USD, což meziročně znamená navýšení o 71 %.

Počet denních i měsíčních aktivních uživatelů roste srovnatelným tempem, a to na úrovni 17 % ve srovnání se stejným obdobím loni. Ve druhém čtvrtletí, resp. v červnu 2017, registroval Facebook 1,03 mld. aktivních denních uživatelů. Počet měsíčních aktivních uživatelů překročil 2 miliardy (2,01 mld.).

"Měli jsme dobré druhé čtvrtletí a první pololetí roku," uvedl Mark Zuckerberg, zakladatel a CEO společnosti Facebook.

Šéf Facebooku v hovoru pro investory podle Bloombergu uvedl, že by chtěl rychleji zvýšit výnosy aplikací Messenger a WhatsApp. Obě aplikace mají více než miliardu uživatelů, přestože ani jedna z nich nepřispívá k výrazným příjmům. Firma zároveň upozornila, že růst tržeb, tažený mobilní reklamou, zpomalí, protože nemůže ve stejném tempu umísťovat reklamu do zpravodajského feedu uživatelů. Z pohledu reklamního inventory může Facebooku pomoci Instagram, jehož základna čítá 700 mil. uživatelů.

K růstu výnosů Facebooku přispěly i investice do videa, sociální síť se ale také pouští do obsahu. Facebook pracuje na vzniku TV seriálů a kratších video seriálů, které mají být základem nového produktu. Mohl by se objevit už v polovině srpna.

Vývoj denních aktivních uživatelů (v mld.)

fb_denni-uzivatele

Vývoj inzertních výnosů (mld. USD)

Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook

-mav-