ČT art na podzim připomene i Divadlo na Vinohradech

čtvrtek, 31. srpna 2017, 11:55 TV MediaGuru

Připomínka Husy na provázku nebo Divadla na Vinohradech figuruje v podzimním vysílání ČT art.

Kulturní kanál ČT art na konci srpna uzavře čtvrtý rok své existence. Od pátku 1. září zahájí tradičně vysílání tzv. Týdnem dárků. V rámci tohoto týdne odvysílá například světovou slavnostní premiéru dokumentu o dirigentovi Danielu Barenboimovi z pražské Lucerny. V nabídce je také přímý přenos divadelní inscenace brněnské Husy na provázku pod názvem Lásky jedné plavovlásky, plavovlásky jedné lásky. V prvním zářijovém týdnu čeká na diváky také premiérový koncert Vídeňské filharmonie ze Schönbrunnu či záznam koncertu mladého Luciana Pavarottiho z milánské La Scaly, k výročí deseti let od úmrtí slavného tenoristy.

Podzimní vysílání připomene například výročí vzniku Divadla Husa na provázku v desetidílném dokumentárním cyklu, který provede dějinami i současností souboru, slavícího padesát let od založení. O šedesát let starší je pak Vinohradské divadlo, na jehož prknech se první představení odehrálo již 24. listopadu 1907. Přesně v den výročí uvidí diváci Artu v přímém přenosu hru v režii Tomáše Töpfera Hašler… Vývoj této pražské scény navíc zmapuje šestidílný cyklus s hranými prvky Dobru, pravdě, kráse.

Svůj prostor bude mít na Artu na podzim také hudba, a to v novém diskuzním pořadu Linka, v němž kytarista Rudy Linka povede dialog s nejrůznějšími osobnostmi hudebního světa, jako jsou John Scofield, Pat Metheny, Matěj Ruppert, ale také například Michal David.

Na výtvarné umění se zaměří dokumentární série Orbis Artis, která vznikla na základě knihy Jaroslava Brabce. Ten sleduje dění v oblasti tuzemského výtvarného umění a v každém díle představí jednoho současného umělce.

Pokračují také Šumné stopy, opět s architektem Davidem Vávrou, tentokrát z Rumunska. Zahraniční tvorbu zastoupí například finský režisér Aki Kaurismäki, stanice nabídne šestici jeho snímků vysílaných v původním znění s titulky.

Přehled pořadů, Týden dárků, ČT art, 1.9.-8-9. 2017

datum čas pořad
1.9. 20:00 Lásky jedné plavovlásky - plavovlásky jedné lásky
22:15 Genesis
2.9. 20:20 G. Puccini: Bohéma
22:25 Dekadence dnes II
3.9. 20:20 Koncert ze Schönbrunu 2017
21:55 Akta Čajkovskij - zpověď skladatele
4.9. 21:45 Georges Simeon osobně
22:40 Laco Déczi & Celula New York
5.9. 20:20 Barenboim: Smetana - Má vlast
21:10 Divoké historky
6.9. 21:20 G. Verdi: Rekviem
22:45 Bobby McFerrin: Live in Jazz à Vienne
7.9. 20:00 Dvořákova Praha 2017
21:45 Mona Lisa Story
22:30 Frank
8.9. 20:20 Katy Perry: The Prismatic World Tour

Vybrané podzimní pořady ČT art, 2017

Husa na provázku

Dokumentární cyklus o dějinách a přítomnosti experimentálního divadla.

Husa na Provázku aneb padesát let s legendou; foceno v prostorách divadla Husa na Provázku; autoři MILAN UHDE a MILOŠ ŠTĚDROŇ; záznam z představení LEOŠ ANEB TVÁ NEJVĚRNĚJŠÍ
Husa na Provázku aneb padesát let s legendou; foto: ČT

Dobru, pravdě, kráse

Dvacáté století na jevišti a v zákulisí Divadla na Vinohradech.

Dobru, pravdě, kráse, televizní cyklus o dějinách Divadla na Vinohradech natáčený Českou televizí
Dobru, pravdě, kráse, foto: ČT

Linka

Dialog hudebních osobností, moderuje Rudy Linka.

Rudy Linka, foto: ČT
Rudy Linka, foto: ČT

Orbis Artis Jaroslava Brabce

Dokumentární seriál o současných tvůrcích.

Orbis Artis, foto: ČT
Orbis Artis, foto: ČT

Taneční příběh Darii Klimentové

Cyklus o tanečním baletu vyprávěný Darií Klimentovou.

Daria Klimentová, foto: ČT
Daria Klimentová, foto: ČT

Podrobný presskit k podzimnímu vysílání ČT art si můžete prohlédnout zde: art_presskit-podzim2017-www

Čtyři roky vysílání ČT art

Denně si kulturní stanici České televize ČT art pustí v průměru 127 tisíc dospělých diváků. Kulturní stanici sledují nejvíce vysokoškolsky vzdělaní diváci, programy zajímají zejména věkovou skupinu 35–44 let a diváky starší pětašedesát let. Nejvíce diváků si od 31. srpna roku 2013, kdy Art zahájil vysílání, našly muzikál My Fair LadyWaldemar Matuška Tour 91. Nejsledovanějším cyklem byl Život Leonarda da Vinciho. Úspěšné byly také záznamy divadelních her – Sluha dvou pánů a Hrdý Budžes. Hudební pořady tvoří na Artu čtvrtinu vysílací plochy. Dominantním prvkem jsou však dramatické a dokumentární pořady, s téměř padesátiprocentním podílem celkové vysílací plochy. V porovnání s evropskými veřejnoprávními kulturními kanály se ČT art pohybuje například na úrovni britské BBC 4 či německého ARTE. Přes 60% vysílání tvoří vlastní výroba.

-mav-