Netflixu zatím sázka na původnost tvorby vychází

pondělí, 28. srpna 2017, 12:00 Internet & Mobil MediaGuru

Netflix vznikl před 20 lety, teď má ve 190 zemích přes 100 milionů předplatitelů.

Americká společnost Netflix původně fungovala jako internetová videopůjčovna, která půjčovala filmy na DVD nosičích. Později začala firma poskytovat filmy a další pořady přes internet a nyní expanduje do celého světa. Služba je přístupná prakticky na jakémkoli zařízení, které má připojení k internetu, včetně osobních počítačů, tabletů, chytrých telefonů, chytrých televizí a herních konzol. Netflix, který byl založen před 20 lety, 29. srpna 1997, má nyní ve více než 190 zemích zhruba 104 milionů předplatitelů. Loni vstoupil i na český trh.

Společnost založili počítačový expert, matematik a současný šéf Netflixu Reed Hastings Jr. (56), který rovněž působí ve vedení společnosti Facebook, a podnikatel Marc Bernays Randolph (59) v malém městečku Scotts Valley v Kalifornii. Firma nyní sídlí v v kalifornském Los Gatos. Začátky byly velmi skromné: 30 zaměstnanců a necelá tisícovka DVD nosičů. Princip fungování půjčovny zaujal zákazníky svou jednoduchostí. Zákazník si objednal film, který mu přišel poštou, a on ho po zhlédnutí poslal zpátky. O několik let později začala firma poskytovat streamování obsahu přes internet.

V roce 2000 zakladatelé čelili nabídce na převzetí tehdy největším americkým řetězcem videopůjčoven Blockbuster, nakonec z toho sešlo a Blockbuster v roce 2010 vyhlásil bankrot, právě kvůli růstu obliby služeb jako Netflix. V roce 2002 Netflix vstoupil na burzu a postupně expandoval do celého světa.

Na evropský trh vstoupil v roce 2012, loni začal nabízet své služby i v Česku, kde to měl zpočátku těžké. Minimum filmů totiž nabízel s českými titulky, situace se ale začíná měnit a počet filmů s českými titulky roste. Podobný problém měl Netflix i v jiných částech světa. Například v roce 2012 byla jeho nabídka dostupná pouze v angličtině, španělštině a portugalštině, nyní již nabízí programy ve 20 jazycích.

Netflix denně vysílá kolem 125 milionů hodin seriálů a dalších pořadů. Svým uživatelům nabízí využití služeb na měsíc zdarma a poté je měsíční předplatné od 7,99 eur (209 korun) do 11,99 eur (313 korun). Firma vyrábí i vlastní pořady jako je například populární seriál právě Dům z karet. Letos chce za vlastní programy utratit šest miliard dolarů. Celkem nabízí na 5500 filmů, seriálů, zábavních pořadů či dokumentů.

Společnost má podle odborníků stále prostor na to, aby dohnala HBO, oblíbenou placenou televizi, která mu slouží jako model. HBO má po celém světě 134 milionu předplatitelů. Dalším konkurentem Netflixu je Amazon Prime Video, která má podle vlastních údajů zákazníky ve více než 200 zemích a teritoriích na celém světě. Podle médií má 65 milionů zákazníků.

Netflix zaměstnává 4700 lidí. Loni utržil 8,8 miliardy dolarů, což bylo o dvě miliardy více než v roce 2015. Čistý zisk činil 186,6 milionu dolarů oproti 122 milionům v roce 2015.

Letos Netflix uskutečnila svou první akvizici. Koupil vydavatele komiksů Millarworld a s hrdiny komiksů této firmy plánuje točit filmy a seriály. Finanční podmínky transakce nebyly zveřejněny.

  Mezi nejznámější původní počiny firmy Netflix patří politický seriál Dům z Karet, historický The Crown, fantasy Stranger Things, ale také teenagerský 13 Reasons Why (13 důvodů proč), který letos vyvolal kontroverzní reakce, protože svým příběhem o sebevraždě dospívající dívky je podle některých kritiků návodný. Mezi oceňované tituly patří také seriál Orange Is the New Black z prostředí ženské věznice nebo komediální série Master of None o třicátníkovi, který žije v New Yorku, snaží se prorazit jako herec. Nyní pracuje na tom, aby do svých služeb získal prakticky každého stand-up komika v USA. Od příštího roku bude mít na Netflixu svou konverzačních show moderátorská legenda David Letterman, která v roce 2015 opustila televizi CBS. Rovněž tvůrce animovaných seriálů Simpsonovi a Futurama Matt Groening nově pracuje pro Netflix, konkrétně na seriálu Disenchantment. Slavný režisér Martin Scorsese pak pro streamovací službu natáčí akční kriminálku The Irishman s Robertem De Nirem a Al Pacinem v hlavních rolích.

-čtk-