Online video a video reklama se letos zvýší o pětinu

úterý, 22. srpna 2017, 07:00 Internet & Mobil MediaGuru

Letošní rok má představovat zlom ve sledování online videa přes PC a mobily.

Sledování online videa se má v letošním roce zvýšit o 20 %, predikuje studie Online Video Forecasts 2017 agentury Zenith. Uvádí, že spotřebitelé po celém světě letos stráví sledováním on-line videa v průměru 47,4 minuty denně, což představuje nárůst ve srovnání s 39,6 minuty v roce 2016.

Nárůst souvisí především s rostoucím sledováním na mobilních zařízeních (smartphonech a tabletech) na 28,8 minuty denně, zatímco sledování na pevných zařízeních (stolních počítačích, noteboocích a chytrých televizích) se zvýší jen mírně na 18,6 minuty denně. Letošní rok má navíc představovat vrchol pro video na pevných zařízeních. Od příštího roku má sledování online videa na pevných zařízeních klesat.

Sledování mobilního videa má naopak růst i v dalších letech. V příštím roce 2018 vzroste o 25 % a v roce 2019 dokonce o 29 %. Tento nárůst má být podporován rozšiřováním mobilních zařízení, vylepšenými displeji a rychlejším připojením pro přenos mobilních dat. V roce 2019 mobilním zařízením připadne 72 % veškerého sledování online videa ve srovnání s letošními 61 %.

Rychlý nárůst konzumace videa vede ke stejně rychlému rozmachu video reklamy. Podle predikce celosvětové výdaje na on-line video reklamu v roce 2017 vzrostou o 23 % na 27,2 miliardy USD z 22,2 miliardy USD v roce 2016.

Vyšší investice jsou stále směrovány do video reklamy na pevných zařízeních. Už v příštím roce se ale má toto rozložení změnit a navrch mají mít investice do reklamy v mobilních zařízeních v poměru 18 mld. USD (mobil) a 15 mld. USD na pevných zařízeních.

Pod pojem online video je zahrnut video obsah sledovaný přes internetové připojení, včetně platforem vlastněných televizními společnostmi (např. Hulu), over-the-top služeb fungujících na principu předplatného (Netflix), stránek pro sdílení videí (YouTube) a videí sledovaných na sociálních médiích (Facebook).

-mav-