PR v digitální éře: Nebojte se bláznivých nápadů

pátek, 22. září 2017, 07:15 PR MediaGuru

Lhaní či nespolehlivost mohou PR agenturám zavřít dveře, zaznělo na konferenci PR v digitální éře.

Digitální média přinášejí nové výzvy také pro oblast public relations (PR). Jak si správně vybrat youtubera, nebo jak zaujmout média netradičním příběhem? I o tom se mluvilo na středeční konferenci PR v digitální éře, kterou pořádala společnost Internet Info.

Jednou z důležitých věcí pro úspěšné PR jsou vztahy s klienty, novináři i influencery. Shodlo se na tom hned několik letošních řečníků. Podle Miroslava ČepickéhoI am PR, jsou dobré vztahy jen dveře. „Vstupujte s kvalitním obsahem,“ řekl. Šéfredaktor týdeníku Marketing & Media Filip Rožánek následně popsal několik nejčastějších problémů v komunikaci s PR manažery. Podle něj se například často stává, že redakce dostává emaily s obsahem, který se k jejich zaměření nehodí. Problémem jsou také dlouhé PR zprávy, ve kterých se původně zajímavá kampaň může zcela ztratit. Skončí tak zbytečně ve spamu nebo v koši. Dobrá PR zpráva dokáže v prvních větách popsat to nejpodstatnější a vtáhnout do příběhu.

Mirek Čepický, foto: Internet Info
Mirek Čepický, foto: Internet Info

Boření mýtů

O tom, jak vymyslet odvážný příběh a vtáhnout do něj média i klienty, promluvili Markéta Kanclová a Ivo MinaříkAC&C Public Relations. Jako příklad uvedli kampaň, kterou vymýšleli pro T-Systems s názvem Jedlo pre Ajťákov. Klient chtěl dostat slovenské informatiky pracující v ČR zpátky na Slovensko, do Košic. Zadání počítalo s náborovou kampaní na billboardech. Agentura ale chtěla jít na to jinak a klientovi se jejich odvážný nápad zalíbil. A tak vznikl falešný startup s donáškou slovenského jídla pro informatiky. Kampaň rozvířila diskusi v médiích na téma slovenští IT zaměstnanci v Česku. Agentura klientovi přinesla nejen kontakty na odborníky, ale také reklamu jejich značce.

Ivo Minařík, Vladimír Rejlek a Markéta Kaclová, foto: Internet Info
Ivo Minařík, Vladimír Rejlek a Markéta Kaclová, foto: Internet Info

Ivo Minařík v další úspěšné kampani představil projekt pro LMC. V kampani #Razimecestu se snažili komunikovat, že i po letech je možné změnit práci i své zaměření. Vybrali si na to horníky z Ostravska, kterým umožnili rekvalifikaci v oboru informatika. „Věděli jsme, že to chce příběh. Tak jsme se rozhodli, že vytvoříme prostředí, ve kterém příběhy budou samy vznikat,“ popsal začátky kampaně Minařík. Z 29 přihlášených horníků na konci cesty získali tři práci v IT. Projekt si nakonec vysloužil velký zájem regionálních i celostátních médií, příběhy úspěšných horníků zaujaly.

O tom, jak interní uspořádání firem ovlivňuje podobu jejich komunikace, promluvil Martin Ježek z Inspiro Solutions. Představil modely interního uspořádání a rozdělení marketingových disciplín mezi různá oddělení. To podle jeho názoru zásadně ovlivňuje, jak firmy dokáží využívat vzájemnou synergii PR, sociálních médií a dalších kanálů. „Korporace se sice snaží o integrovanou komunikaci, vlastní interní struktury jim to ale úspěšně sabotují,“ uvedl.

Martin Ježek. foto: Internet Info
Martin Ježek. foto: Internet Info

Pozor na youtubery

Na konferenci se mluvilo také o trendu zapojování influencerů z řad youtuberů. Tomáš PflanzerNielsen Admosphere představil výzkum, podle kterého až 70 % mladých lidí si myslí, že youtuber je celebrita. Alespoň jednoho youtubera pak znají tři lidé z deseti. Dokážou je ale PR manažeři správně vybrat a oslovit? I o tom mluvil youtuber Jonáš Čumrik. „Vždy si nejdříve zjistěte, koho oslovujete. O čem natáčí a co má rád,“ zdůraznil. Spolupráce nejlépe funguje, když se hodí k zaměření youtubera. Top influenceři na YouTube dostávají několik dobře placených nabídek týdně a mohou si vybírat.

Podle něj je někdy lepší kromě hlavního youtubera vybrat si do kampaně také více influencerů s menším dosahem, kteří jsou za příležitost vděční. „Nestojí vás to tolik peněz a můžete získat někoho, kdo o značce bude možná více mluvit, protože si spolupráce více váží,“ myslí si Čumrik.

Jonáš Čumrik, foto: Internet Info
Jonáš Čumrik, foto: Internet Info

Řečníci nezapomněli zmínit ani nedávnou kauzu youtuberů se značkou BMW. Nevýhodná nabídka, kterou údajně poslal marketingový manažer BMW hned několika youtuberům, se dostala online. Nespokojení influenceři zveřejnili ve videích všechny emaily, ve kterých prý manažer značky mimo jiné vyzýval k pomlouvání konkurenčních značek aut.

Nakonec se odborníci shodli na tom, že PR je stále o vztazích a o férovém jednání. Je důležité znát zaměření a jména těch, se kterými chceme spolupracovat. A zavádění, lhaní či nespolehlivost můžou agentuře nebo manažerům okamžitě zavřít dveře a cesty k veřejnosti. Digitální éra na druhou stranu přináší nové možnosti pro kreativní řešení kampaní a PR manažeři by na to měli reagovat. Nebojte se odvážných nápadů, zaznívalo také na konferenci.

Autorka textu: Lenka Medvecová