ČRo: Okamura výroky o ČT a ČRo ohrožuje demokracii

úterý, 24. října 2017, 07:00 Aktuality, Rádio MediaGuru

Český rozhlas se „důrazně ohradil“ proti tvrzením předsedy SPD Tomia Okamury.

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, foto: Khalil Baalbaki

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, foto: Khalil Baalbaki

Český rozhlas se „důrazně ohradil“ proti tvrzením předsedy SPD Tomia Okamury, která pronesl v pondělním rozhovoru v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu a která podle ČRo ohrožují demokratické principy, na nichž byla vybudována Česká republika.

Český rozhlas nemá podle svého vyjádření žádné problémy s hospodařením, hospodaří zcela transparentně a naplňuje všechna ustanovení, která mu ukládají příslušné zákony včetně zákona o veřejných zakázkách či registru smluv. Jeho zprávy o hospodaření pak byly bez výhrad schváleny Poslaneckou sněmovnou. Český rozhlas se rovněž nikdy nebránil tomu, aby bylo jeho hospodaření podrobeno kontrole NKÚ. Naopak tento postup uvítá, dodal.

„Zcela razantně Český rozhlas odmítá myšlenku pana Okamury o zestátnění médií veřejné služby. Podobný krok by byl bezprecedentním narušením demokratických principů, na kterých stojí Česká republika. Byl by to krok zpět k totalitnímu systému, kterého se česká společnost zbavila v listopadu 1989 po sametové revoluci. Zestátnění Českého rozhlasu a České televize by znamenalo potlačení svobody projevu, narušení objektivního a pravdivého informování veřejnosti,“ uvedl v prohlášení generální ředitel ČRo René Zavoral.

-mav-