Nova postavila studio pro volby, přinese živé vysílání

středa, 4. října 2017, 17:00 TV MediaGuru

Nova chystá rozsáhlé volební vysílání, zařadí do něj i projekce výsledků voleb.

Televizní skupina Nova postavila pro nadcházející podzimní parlamentní volby nové studio a ohlašuje největší volební vysílání ve své historii. Televizní diváci tak budou mít na výběr, kontinuální volební vysílání letos poprvé nabídne i nejsledovanější tuzemská komerční televize. Nova ve středu novinářům řekla, že na přípravách volebního vysílání začala pracovat už na začátku letošního roku. „Jako hlavní televizní hráč máme povinnost věnovat se volbám adekvátně jejich významu ve společnosti,“ uvedl Kamil Houska, ředitel zpravodajství TV Nova.

Volební vysílání vyvrcholí na TV Nova ve čtvrtek 19. října od 19:55 avizovaným pořadem Nova Duel, ve kterém dojde k přímému střetu dvou nejpravděpodobnějších kandidátů na post premiéra, Lubomíra Zaorálka a Andreje Babiše. Zařazení takové debaty je podle Novy standardním prvkem zahraničních komerčních stanic. V zahraničí se Nova měla inspirovat, studio a i způsob prezentace dat vychází z praxe zpravodajské televize CNN.

„Nova Duel proběhne v úplně novém studiu, které za tímto účelem nyní budujeme. Moderátor Rey Koranteng se bude hostů ptát na témata, která lidi v Česku nejvíc trápí. Oba politici budou mít přitom na každou odpověď vždy shodný čas,“ popsal Houska.

Rey Koranteng ve volebním studiu pro vysílání debaty Nova Duel, foto: TV Nova

Rey Koranteng ve volebním studiu pro vysílání debaty Nova Duel, foto: TV Nova

Nova také připravuje rozsáhlé vysílání k volebním výsledkům. Volební studio zahájí v sobotu 21. října ve 13:00 a potrvá až do konce Televizních novin ve 20:20. Volebním studiem provedou moderátoři Rey Koranteng, Michaela Šmídová a Markéta Fialová.

Diváky chce na sledování volebního vysílání nalákat novými prvky. Patří k nim vizualizace dat formou 3D grafiky v reálném setu. Připravuje se i automatická proměna grafů v reálném čase.

Poprvé v českém televizním vysílání má Nova také pracovat se systémem volebních projekcí. „Umožní z průběžných výsledků velmi rychlý odhad konečného výsledku voleb. Díky odborným odhadům a příslušným datovým projekcím budeme schopni velmi rychle a přesně odhadnout konečný výsledek voleb, a to z velmi malého procenta sečtených volebních okrsků,“ uvedl Jan Hartl, zakladatel a předseda správní rady ústavu STEM a firmy Stem/Mark. STEM s Novou na volebním vysílání spolupracuje. Podle Jana Hartla bude možné projekce výsledků nabídnout po sečtení jen několika málo tisíc okrsků.

Novinkou je také možnost vizualizovat volební výsledky i na úroveň obcí, městských částí a všech více než 14 tisíc volebních okrsků. Nova se online propojí s Českým statistickým úřadem, odkud bude data čerpat.

Studio pro volební vysílání TV Nova, foto: TV Nova

Studio pro volební vysílání TV Nova, foto: TV Nova

Michaela Šmídová, ve volebním studiu TV Nova, foto: TV Nova

Michaela Šmídová, ve volebním studiu TV Nova, foto: TV Nova

Vizualizace výsledků na jednotlivé okrsky, foto: TV Nova

Vizualizace výsledků na jednotlivé okrsky, foto: TV Nova

Volební vysílání TV Nova se skládá ze série letních interview, on-line rozhovorů a komunikace politických témat v rámci denního zpravodajství a publicistických pořadů. Volební tematika se tak prolíná pořady Televizní noviny, Střepiny, magazínem Víkend a pořadem Volejte Novu. Tématu se věnuje i server TN.cz. Už v létě Nova vysílala rozhovory s politickými aktéry pod názvem Letní interview.

Markéta Fialová, foto: Nova

Markéta Fialová, foto: Nova

Volební vysílání TV Nova 2017

Televizní noviny nabídnou od 4. října každý den aktuální volební rubriku.

V publicistickém pořadu Střepiny bude moderátorka Markéta Fialová každý týden diskutovat o problémech s voliči v regionech.

Magazín Víkend přinese populárně naučné reportáže o tom, jak vznikají předvolební průzkumy a jak vypadá zákulisí voleb.

Volejte Novu představí politické moderátory a ukáže, jak vznikalo volební studio.

Internetový portál TN.cz doplní volební zpravodajství o dvě živě vysílané debaty s lídry stran, které mají podle nejaktuálnějších průzkumů největší pravděpodobnost dostat se do poslanecké sněmovny.

Ve středu 11. října od 17.45 se střetnou šéfové stran s preferencemi pod 5 %.

Ve středu 18. října se pak potkají lídři stran, které mají podle aktuálních průzkumů nad 5 %.

Z hlavního zpravodajského studia bude moderovat Michaela Šmídová. Ve středu 18. října od 22.00 nabídne stanice Nova 2 záznam debaty všech politických stran, která ten den na TN.cz proběhne.

Volební vysílání vyvrcholí na TV Nova ve čtvrtek 19. října od 19:55 pořadem Nova Duel.

Páteční volební vysílání začne Snídaní s Novou, během dne zpravodajské vstupy.

V sobotu 21. října odvysílá Nova od 13:00 volební studio s výsledky voleb. Potrvá do 20:20.

-mav-