Nova ve čtvrtletí drží tržby, provozní zisk OIBDA se snížil

úterý, 24. října 2017, 08:30 TV MediaGuru

Růst reálných výsledků skupiny Nova se ve třetím čtvrtletí letošního roku zpomalil.

Studio TV Nova, foto: TV Nova

Studio TV Nova, foto: TV Nova

Výnosy společnosti CME, která na českém trhu provozuje stanice skupiny Nova, dosáhly za první tři čtvrtletí roku 2017 celkové výše 135,5 mil. USD (cca 2,95 mld. Kč), což bylo v meziročním srovnání o 5,4 % více. Při započtení stejného směnného kurzu je navýšení na úrovni 3,5 %. Ještě výraznější kurzové rozdíly způsobuje srovnání výsledků za třetí čtvrtletí 2017, ve kterém výnosy CME v Česku dosáhly 42,7 mil. USD (cca 930 mil. Kč), což je meziročně o 9 % víc, ale při zohlednění stejného směnného kurzu jde o stejný výsledek jako loni.

Provozní zisk před odpisy a amortizací OIBDA se ve třetím čtvrtletí na českém trhu meziročně snížil o 4,3 %, resp. o 14 % při stejném směnném kurzu. Za období tří čtvrtletí 2017 celkově dosahuje 49 mil. USD (cca 872 mil. Kč), což je meziročně lepší výsledek o 6 %, resp. 4 % při zachování stejného směnného kurzu.

Výnosy CME v jednotlivých zemích

Provozní zisk OIBDA v jednotlivých zemích

Zdroj: CME

CME oznámila, že celkové výnosy společnosti ve všech zemích, ve kterých působí, se při aktuálním i konstantním směnném kurzu zvýšily o 6 % na 378,1 mil. USD. Provozní zisk se zvýšil o 20 %. Tržby z televizní reklamy se zvýšily o 10 %, při konstantním směnném kurzu o 4%. Rychleji rostou poplatky za distribuci kanálů od provozovatelů kabelových a satelitních platforem a příjmy z předplatného, a to o 20 %.

„Provozní zisk CME rychle rostl hlavně díky oživení tržeb v Bulharsku a na Slovensku a částečně díky pozitivnímu vlivu posilující koruny a eura vůči dolaru. Ukazují se tak oživující spotřeba v regionu a investice CME do lokálních programů,“ řekl analytik České spořitelny Petr Bártek. Výsledky však byly mírně pod odhady kvůli slabému výsledku v České republice, kde tržby v korunách meziročně stagnovaly, zatímco náklady mírně rostly.

Akcie CME na pražské burze po 11:00 vykazovaly pokles o 0,3 procenta na 103,50 Kč. Za poslední rok se cena téměř zdvojnásobila.

Detailní zprávu můžete číst zde.

-mav-