Piráti se kvůli pořadu Nova Duel obrací na RRTV

pondělí, 9. října 2017, 13:30 Aktuality, TV MediaGuru

Pirátská strana podává podnět k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Česká pirátská strana vyzvala TV Nova, aby poskytla více vysílacího času ostatním stranám nebo rozšířila počet účastníků plánovaného duelu Andreje Babiše a Lubomíra Zaorálka. Diskutovat mají ve čtvrtek 19. října v pořadu Nova Duel. Piráti dokonce podali podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Domnívají se, že Nova výběrem dvou aktérů poruší Zákon o televizním a rozhlasovém vysílání.

„Pozvánku si tímto krokem vynutit nechceme. Ale více než polovina celého politického spektra by zůstala nezastoupena. Pereme se osm let za to, aby média informovala objektivně. To, že teď sami mediální prostor dostáváme, neznamená, že přestaneme po médiích objektivitu vyžadovat,“ vysvětluje předseda strany Ivan Bartoš. „Není možné, aby na největší televizi dostaly v předvolebním vysílání prostor jen ANO a ČSSD. Tyto volby nejsou o dvou stranách. Veřejnoprávní ČT i soukromá Prima prostor více stranám poskytují. Není důvod, proč by zásady objektivity neměla dodržovat i Nova,“ myslí si Bartoš.

Nova ale už dříve odmítla, že by postupovala proti zákonu o rozhlasovém a televizním vysílání. „Veškeré naše vysílání a zprávy, zvláště týkající se voleb, jsou plně v souladu s právními předpisy. Proto neshledáváme žádné porušení zákona a důrazně odmítáme jakékoliv obvinění, že by Nova postupovala v rozporu s profesionální odpovědností, objektivním přístupem a principy nestranného novinářství,“ uvedla mluvčí televize Jana Ondrejechová.

Volební vysílání TV Nova se neskládá jen z pořadu Nova Duel. Televize se volebnímu vysílání věnuje od léta, kdy zahájila sérii Letních interview. Volební vysílání dále prolíná pořady Televizní noviny, Víkend, Střepiny Volejte Novu. Na internetu Tn.cz přinese diskuse s představiteli stran, jejichž preference překračují 5 %, stejně tak s těmi, jejichž preference jsou pod 5 %. Nova zároveň vysvětlila, že model dvou diskutujících lídrů, kteří mají největší šance zaujmout premiérský post, je obvyklou praxí ve vysílání zahraničních komerčních TV stanic. Více o volebním vysílání Novy jsme psali zde.

-mav-