Americké ministerstvo žaluje AT&T kvůli fúzi s Time Warner

úterý, 21. listopadu 2017, 08:05 TV, Aktuality MediaGuru

Plánovaná fúze AT&T a Time Warner má další komplikaci, žalobu od ministerstva spravedlnosti.

Americké ministerstvo spravedlnosti v pondělí zažalovalo společnost AT&T, aby zablokovalo akvizici společnosti Time Warner (TW) ve výši 85,4 miliardy dolarů. Tvrdí, že dohoda by mohla zvýšit ceny konkurentů a předplatitelů placených televizních služeb, což by bránilo rozvoji online videa, uvedla agentura Reuters.

Jde o první soudní žalobu směrem k plánované fúzi ze strany administrativy Donalda Trumpa. Ten opakovaně kritizoval televizi CNN (patří pod Time Warner) a negativně se vyjadřoval o fúzi AT&T a Time Warner.

Ministerstvo v žalobě uvádí, že AT&T by mohla využít filmy od Time Warner k tomu, aby donutila konkurenční TV zaplatit „stovky milionů dolarů ročně navíc ve prospěch sítě Time Warner“.

Deník Financial Times už na začátku listopadu uvedl, že americké ministerstvo spravedlnosti požaduje pro schválení fúze AT&T s Time Warner prodej zpravodajské stanice CNN. AT&T už tehdy uvedla, že kvůli pokračujícím jednáním se jí zřejmě nepodaří spojení dokončit letos, jak plánovala, a že není jisté, kdy bude uzavřeno.

Time Warner je mj. hlavním akcionářem společnosti CME, majitele televizní skupiny Nova. Fúze AT&T a Time Warner má být podle některých spekulací možným spouštěčem změn v portfoliu CME ve střední a východní Evropě. To se ale zatím nepotvrzuje, navíc chorvatský regulační orgán v minulém týdnu zablokoval prodej chorvatské stanice Nova TV.

-mav-