ČRo rozšiřuje digitální vysílání v Brně, Ostravě a Plzni

čtvrtek, 30. listopadu 2017, 11:20 Rádio MediaGuru

Český rozhlas spustil s Českými radiokomunikacemi digitální vysílání v Brně, Ostravě a Plzni.

Pokrytí digitálního vysílání Českého rozhlasu, zdroj: ČRo

Pokrytí digitálního vysílání Českého rozhlasu, zdroj: ČRo

Český rozhlas společně s Českými radiokomunikacemi spustil ve čtvrtek 30. listopadu digitální vysílání z vysílačů Brno-Hády, Ostrava-Hošťálkovice a Plzeň-Radeč. Vysílání multiplexu ČRo DAB+ pokryje signálem 40 % obyvatel a v případě zájmu posluchačů se bude rozšiřovat o další aglomerace. Multiplex DAB+ má být dostupný i při jízdě na dálnici D5, v Plzni, Ostravě a Brně, pro rozšíření této služby je ale nutná přítomnost DAB přijímačů v automobilech.

Zahájení digitálního vysílání z výše zmíněných vysílačů se uskutečnilo šest měsíců od zahájení ostrého provozu DAB+ ze Žižkovské věže. Multiplex bude stejně jako v Praze šířit celkem čtrnáct rozhlasových stanic ve standardu DAB+. Okruhy Českého rozhlasu je možné šířit s nižším datovým tokem, podle ČRo ale  při zachování zvukové kvality.

 „Těší mě, že pokračujeme v rozšiřování digitální sítě. Jsme díky tomu schopni nabízet kvalitnější služby posluchačům a rozšiřovat naši programovou nabídku. Český rozhlas je přirozeným lídrem digitalizace v České republice a tím, kdo rozvíjí moderní technologie rozhlasového vysílání,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Programová nabídka DAB+, která je na přijímačích v pásmu velmi krátkých vln/FM v takové šíři nedostupná, zůstává. V digitální síti jsou tak zastoupeny vedle celoplošných stanic Radiožurnál, Dvojka, Vltava a zpravodajsko-publicistického Českého rozhlasu Plus i regionální studia – ČRo Regina DAB Praha, ČRo Region (Střední Čechy), ČRo Brno, ČRo Ostrava a ČRo Plzeň, které tak budou dostupné v celé síti multiplexu DAB+. K dispozici jsou i speciální stanice Radio Wave, Rádio Junior, D-dur nebo ČRo Jazz.

-stk-