Facebook spouští v Česku službu Jobs

středa, 8. listopadu 2017, 18:42 Internet & Mobil MediaGuru

Facebook zpřístupní inzerci pracovních míst. Konkurovat chce pracovním portálům i síti LinkedIn.

Největší sociální síť světa spouští 9. listopadu na českém trhu službu Facebook Jobs, s níž chce reagovat na nové trendy na trhu práce a usnadnit inzerování i vyhledávání volných pracovních míst. 

Facebook Jobs z pohledu zaměstnavatelů

S novou funkcí mohou administrátoři komerčních stránek uveřejňovat inzeráty na volné pracovní pozice, a v rámci možností propagace tak cíleně oslovit vybraný okruh možných uchazečů. Na stránkách firem vznikne pro tento účel nová sekce Pracovní místa (Jobs). K diskrétnímu odeslání přihlášky a komunikaci bude sloužit Messenger.

Správci stránek budou moci vytvořit příspěvek, ve kterém vyplní název pozice, druh pracovního poměru (plný, částečný, stáž apod.), náplň práce, platové podmínky a další údaje. Nabídka práce se zobrazí mezi příspěvky na stránce a v její nové sekci Pracovní místa (Jobs) s možnostmi filtrace, současně se zveřejní i v novém panelu Pracovní místa s možnostmi filtrace a na platformě Marketplace.

Nabídky se budou šířit sítí podobně jako ostatní typy příspěvků, podpořit jejich zobrazování lze kampaní na blíže specifikovanou cílovou skupinu. Platnost příspěvku je 30 dní, po jejich uplynutí bude správce upozorněn na možnost inzerát prodloužit. Pokud se pracovní místo obsadí nebo inzerát pozbude platnosti, příspěvek lze skrýt klepnutím na tlačítko Označit jako ukončené.

Přehled volných pracovních pozic na Facebook Jobs

Přehled volných pracovních pozic na Facebook Jobs

Facebook Jobs z phoned uchazečů

Uchazeči o zaměstnání mohou sledovat pracovní nabídky na panelu Pracovní místa, přímo na firemních stránkách nebo v jejich sekci Pracovní místa (Jobs), dále také ve svých Novinkách nebo prostřednictvím vyhledávače. Na nalezené příspěvky s nabídkou práce lze upozornit přátele prostřednictvím komentáře či sdílením. 

V případě zájmu o pracovní místo klikne kandidát na tlačítko Přihlásit (Apply). Aplikace následně sama vyplní přihlášku údaji o zaměstnání, vzdělání, zkušenostech a podobně z veřejných částí profilu kandidáta a nabídne možnost jejich úpravy před odesláním. Automatické vyplňování značně usnadní odpovídání na více nabídek. Po odeslání žádosti se mezi zaměstnavatelem a uchazečem otevře vlákno v Messengeru, aby si v přímé komunikaci mohli potvrdit přijetí informací. V Messengeru lze rovněž prohlížet i jednotlivé přihlášky.

V každém kroku, při zveřejňování, vyhledávání a přihlašování může kandidát kontrolovat, kolik ze svých informací sdílí s potenciálními zaměstnavateli a kolik se svými přáteli. Diskrétní je také odeslání přihlášky, není s ním spojena žádná další aktivita jako například správa na profilové stránce kandidáta apod.

Přihláška o zaměstnání prostřednictvím Facebook Jobs

Přihláška o zaměstnání prostřednictvím Facebook Jobs

Služba Facebook Jobs byla poprvé uvedena ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku, v druhé polovině října byla zpřístupněna pro Austrálii, Nový Zéland a část Evropy a od 9. listopadu je dostupná i pro Českou republiku. Služba funguje také v mobilních telefonech se systémem iOS a Android.

-stk-