Gebauer: Obchodní model Netflixu není udržitelný

úterý, 21. listopadu 2017, 10:55 TV MediaGuru

Generální ředitel Českých Radiokomunikací promluvil o nejnovějších trendech v televizním vysílání.

Martin Gebauer, foto: České Radiokomunikace

Martin Gebauer, foto: České Radiokomunikace

Generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer se domnívá, že placené video služby typu Netflixu narážejí na své hranice. Potíž je podle Gebauera v nastaveném byznys modelu, který není údajně dlouhodobě udržitelný za stejných podmínek, za kterých byl nastaven. Gebauer to řekl na úterním setkání s novináři, které seznámil s nejnovějšími televizními trendy. „Za deset dolarů placené televize nemůžete dostávat obsah, jaký Netflix prezentuje. Výrobci prémiového obsahu nejsou ochotni a schopni za peníze, za které to dosud dělali, reprodukovat prémiový obsah,“ přiblížil. Neudržitelnost obchodního modelu demonstroval i na ztrátovém hospodaření společnosti a jejím zvyšujícím se zadlužení.

Šéf Českých Radiokomunikací rovněž podle světových trendů usuzuje, že se vrací zájem o živé kanály a že strategie nabízet obsah zcela vyhledávaný uživatelem je vhodná jen pro část diváků. „Důvod je sociologický. Jsou lidé, kteří chtějí aktivně vyhledávat obsah a pak jsou lidé, kteří vyhledávat nechtějí. Trend se nemění. 40 % diváků mají tendenci vyhledávat obsah sami, 60 % tíhne k ukotvení. Živé kanály představují ukotvení,“ popsal. Ukazuje se údajně i to, že diváci nepotřebují platit za nabídky s velkým počtem kanálů.

„Placený obsah ano, exkluzivní obsah ano, ale primárně stále živý přenos generuje dostatečný zájem lidí, aby byl model životaschopný. Dodatečná monetizace dalšího obsahu ano, ale není trendem zavřít vše za paywall,“ shrnul.

Trendem v televizním vysílání je také využívání pokročilejší umělé inteligence. Její novější nástroje umožňují odhadnout, co by divák rád sledoval vedle toho, co už viděl. „Nové typy se snaží z trendů a z dalších informací nabízet něco, co vás nenapadlo sledovat. To je nový trend,“ nastínil.

českém prostředí sledují České Radiokomunikace zájem provozovatelů o vysílání v terestrice. Podle slov generálního ředitele nemohou uspokojit všechnu poptávku. Viditelným trendem je nárůst počtu televizorů připojených k internetu, platforma HbbTV pomáhá větší interaktivitě televizního média.  

Základní globální trendy

  • Fungující obchodní model free-to-air vysílání
  • Poskytovatelé OTT (over the top) jdou do lineární televize
  • OTT služby jako vhodný doplněk free-to-air

Trendy v České republice

  • Stabilní zájem o pozemní TV vysílání
  • Zvyšující se počet připojených HbbTV televizorů
  • Rychlý růst diváků využívajících HbbTV

Zdroj: prezentace Martina Gebauera na setkání s novináři

Pokrytí přechodové sítě DVB-T2 od 30. listopadu 2017, zdroj: České Radiokomunikace

Pokrytí přechodové sítě DVB-T2 od 30. listopadu 2017, zdroj: České Radiokomunikace

České Radiokomunikace zároveň oznámily, že spustí 30. listopadu další část přechodové sítě pro vysílání v novém standardu DVB-T2, a to z vysílačů Brno Kojál a Praděd. Síť tak bude dostupná pro 94,3 % domácností. Do konce roku přesáhne pokrytí sítě 95 % domácností.

V přechodové síti DVB-T2 je v současnosti 14 programů a připravuje se vstup dalších. Celkem by mělo být v přechodové síti 18 stanic. Do konce roku 2017 by měla v síti přibýt stanice Šlágr 2, která odstartuje 25. listopadu v regionální síti RS 8. Management Českých Radiokomunikací v úterý uvedl, že v přechodové síti blokuje pozice i pro televizní skupinu Nova, se kterou o vstupu do přechodové sítě vyjednává.

-mav-