Sdílená ekonomika v ČR má potenciál až 60 mld. Kč

pondělí, 20. listopadu 2017, 17:35 Aktuality, Výzkum MediaGuru

Podle společnosti Deloitte by objem sdílené ekonomiky v ČR mohl dosáhnout 1,19 % HDP.

Objem sdílené ekonomiky v České republice by mohl dosáhnout až 1,19 % HDP, tedy 59,9 miliard korun. Vyplývá to z aktuální studie Deloitte o sdílené ekonomice v Česku. Největší potenciál má v dopravě, ubytování a ve financích.

V současnosti je podle místních analytiků Deloitte objem sdílené ekonomiky třicetkrát menší. Sdílená ekonomika se na českém HDP zatím podílí jen v rozmezí 0,02 % až 0,04 %, což je zhruba 0,9 až 2 miliardy korun. „Potenciál sdílené ekonomiky v Česku poroste společně s dalším rozšířením vysokorychlostního internetu, chytrých telefonů a s růstem digitální gramotnosti. Otázkou zůstává, zda lidé začnou preferovat sdílení před vlastnictvím. V takovém případě můžeme očekávat, že se do sdílené ekonomiky zapojí větší část populace a její význam poroste,“ říká David Marek, hlavní ekonom Deloitte. V současnosti má nejvyšší podíl sdílené ekonomiky Velká Británie, kde tvoří 0,09 % až 0,19 % HDP. Dále se sdílené ekonomice daří ve Španělsku, Itálii a Nizozemsku.

Pro rozvoj sdílené ekonomiky je podle Deloitte důležitá také legislativa i správné zdanění. „Pokračování současného stavu může vést k právní nejistotě a setrvání nových forem podnikání v pololegálním módu. To kromě rozvoje sdílené ekonomiky ztěžuje regulaci a výběr daní v odvětví,“ komentuje Martin Bohuslav, advokát Deloitte Legal.

Sdílená ekonomika představuje pro českou ekonomiku ale i určité riziko. Její případný rozmach by mohl omezit poptávku po zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou například automobily. „Tento trend by sice snížil plýtvání zdroji, ale citelně by mohl snížit i produkci automobilového průmyslu. Negativně může být zasaženo i hotelové odvětví, byť luxusní hotely budou zasaženy jen minimálně. Tradiční odvětví ekonomiky mohou na rozmach sdílené ekonomiky reagovat tím, že integrují její principy do svého modelu fungování,“ dodává David Marek, hlavní ekonom Deloitte.

-stk-