Sexistické prasátečko pro Free Radio a Feko LT

pátek, 24. listopadu 2017, 09:30 Reklama MediaGuru

Za nejsexističtější reklamu zvolila veřejnost počin Free Radia, porota vybrala firmu Feko LT.

Nezisková organizace Nesehnutí vyhlásila výsledky 9. ročníku anticeny Sexistické prasátečko. V nově pojatém hlasování veřejnosti se vítězem stal facebookový příspěvek Free Radia, jenž jako nepřijatelný označilo 92 % z více než 1700 hlasujících. Odborná porota přisoudila první příčku reklamě firmy Feko LT.

Vítěz veřejnosti, příspěvek Free radia na Facebooku, tvoří slogan „Cesta k úspěchu nemusí být složitá“, který doplňuje obrázek souložícího páru na pracovním stole. „Reklama v sobě snoubí hned několik forem sexismu. Žena je v ní vyobrazena jako pouhý objekt, který je možné využít a podporuje tak kulturu, kde se na ženské tělo nahlíží jako na věc. Zároveň celosvětová kampaň #metoo přinesla velké množství příběhů, kdy je moc v práci zneužitá právě skrze sex,” uvedla Kristýna Pešáková z Nesehnutí.

Vítěz anticeny Sexistické prasátečku u veřejnosti: facebookový příspěvek Free Radia

Vítěz anticeny Sexistické prasátečku u veřejnosti: facebookový příspěvek Free Radia

Na druhém místě se u veřejnosti umístila reklama pivovaru Modrá hvězda, třetí příčku obsadila personální agentura Rich Service.

Druhé místo pro pivovar Modrá hvězda

Druhé místo pro pivovar Modrá hvězda

Třetí místo obsadila reklama personální agentury Rich Service.

Třetí místo obsadila reklama personální agentury Rich Service.

Souběžně s veřejností rozhodovala také porota složená z odbornic a odborníků z oblastí genderové problematiky, médií či marketingu. O svoje názory se podělili například novinářka Jana Ciglerová, filmový publicista Kamil Fila nebo Barbara Havelková, která působí na Oxfordské univerzitě. První příčku u odborné poroty obsadila reklama firmy Feko LT, která k obrázku ženy sedící na záchodě připsala text: „Výcuc všeho, co smrdí.“

První místo od poroty získala reklama společnosti Feko LT.

První místo od poroty získala reklama společnosti Feko LT.

Druhé místo získal již zmíněný facebookový příspěvek Free Radia, na třetí příčce se umístila reklama pivovaru Bernard, jež v minulosti ze strany Stínové rady pro reklamu a dalších subjektů sklidila značnou kritiku.

Pivovar Bernard dostal u poroty třetí místo.

Pivovar Bernard dostal u poroty třetí místo.

Anticena letos změnila způsob hlasování veřejnosti. „Hlasující vybírali mezi ,to je sexismus‘ a ,to ještě jde‘. Lidé mohli posouváním do strany určit, jestli jim reklama vadí nebo ne. Na prvním místě se umístila reklama, která získala nejvíce negativních reakcí,” přiblížila hlasování Petra Havlíková z Nesehnutí. 

Slavnostní vyhlášení anticeny Sexistické prasátečko proběhne v pátek 24. listopadu v brněnském Domě umění. Vyhlášení bude od 17:30 předcházet debata odbornic na genderovou problematiku, ve které se budou diskutovat hranice sexistické reklamy. Představí se Kateřina Nedbálková z Fakulty sociálních studií MU, Jana Gabrielová ze Stínové rady pro reklamu, Rút Jelínková z kolektivu autonomního sociálního centra Klinika a Petra Havlíková z Nesehnutí.

-stk-