ÚOHS: Euromedia může koupit síť prodejen Neoluxor

pátek, 24. listopadu 2017, 12:25 Aktuality, Tisk MediaGuru

Antimonopolní úřad schválil akvizici knižních prodejen Neoluxor, získává je Euromedia Group.

Knihkupectví Luxor v Praze na Chodově, foto: MediaGuru.cz

Knihkupectví Luxor v Praze na Chodově, foto: MediaGuru.cz

Lídr knižního velkoobchodu Euromedia Group ze skupiny Rockaway může koupit síť 26 knihkupectví Neoluxor. Transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Neoluxor provozuje knihkupectví v celém Česku, včetně několikapatrového Paláce knih Luxor v centru Prahy.

"Posuzované spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a to zejména s ohledem na skutečnost, že tržní podíly spojujících se soutěžitelů po uskutečnění spojení budou relativně nízké," uvedl předseda úřadu Petr Rafaj. Podle něj úřad přihlédl i k existenci dalších významných firem na trhu.

Euromedia rozšiřuje svou působnost a chce významně posílit v oblasti kamenných poboček. Firma koupila již v červnu distributora cizojazyčných knih Folio a společnost Bookretail, která provozuje e-shop Levneucebnice.cz.

Neoluxor provozuje 26 knihkupectví. Pražský Palác knih Luxor je podle Rockaway největší knihkupectví ve střední Evropě. Euromedia Group, sídlící v Praze, patří mezi nejsilnější firmy na tuzemském knižním trhu. Detailní informace o knižním trh v roce 2016 najdete zde.

Investiční skupina Rockaway zastřešuje aktivity internetového podnikatele Jakuba Havrlanta. Do portfolia skupiny patří třeba internetový prodejce zájezdů Invia.cz, srovnávač cen Heureka.cz nebo e-shop Mall.cz.

-mav-