Z+M Property ovládla slovenský list RegionPress

čtvrtek, 9. listopadu 2017, 16:31 Aktuality, Slovensko MediaGuru

Necelých čtyřicet regionálních bezplatných slovenských týdeníků kupuje společnost Z+M Property.

Společnost Z+M Press z české skupiny Z+M Property koupila na Slovensku předního vydavatele regionálních novin s inzercí RegionPress, který patřil choti lídra opozičního protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče. Informovala o tom firma Z+M Press. Transakci, jejíž hodnota nebyla zveřejněna, před novináři potvrdil i Matovič.

"Jsme rádi, že jsme celý proces koupi RegionPressu úspěšně dokončili a můžeme se plnohodnotně začít věnovat růstu na slovenském trhu. Tato akvizice nabízí velký potenciál," uvedl David Ševčík, jednatel společnosti Z+M Press, která sídlí v Bratislavě.

Nový majitel RegionPressu dodal, že základním principem jeho fungování je, že odmítá spojování s politiky a politickými stranami.

Společnost RegionPress působí na trhu od roku 1997, do jejího portfolia patří 36 regionálních bezplatných týdeníků s distribucí do více než 1,35 milionu domácností na pětimilionovém Slovensku. Větší část obsahu novin tvoří inzerce, v minulosti pravidelně tiskly i komentáře Matoviče, který stál u zrodu firmy. Tržby regionPressu loni dosáhly téměř 5,3 milionu eur (přes 135 milionů korun) při čistém zisku zhruba 684.000 eur (18,5 milionu Kč).

Slovenská policie začala vyšetřovat Matoviče pro podezření z krácení daní v souvislosti s jeho podnikáním. Podle Matoviče, který obvinění z daňového podvodu odmítl, se vyšetřování netýká zmiňovaného vydavatelství RegionPress, ale jeho dřívějších aktivit coby živnostníka.
Matovič je jedním z největších kritiků premiéra Roberta Fica.

-čtk-