GfK: Podle papírových letáků nakupuje 30 % domácností

čtvrtek, 14. prosince 2017, 07:45 Aktuality, Výzkum, Marketing MediaGuru

Papírové letáky čte 61 % domácností, nakupuje podle nich ale jen 30 %, vyplývá ze studie GfK.

Papírové letáky dostane 72 % českých domácností, 61 % je čte, ale nakupuje podle nich jen 30 %, ukazuje studie GfK Shopping Monitor 2018. Podíl respondentů, kteří podle letáků nakupují, meziročně klesl. Pětina domácností má na své poštovní schránce žádost o nevhazování letáků a 7 % tvrdí, že k nim letáky nikdo nezanáší.

Více než polovina českých domácností (67 %) ví o tom, že někteří obchodníci informují o svých prodejnách a jejich nabídce prostřednictvím vlastních elektronických letáků na internetu. Elektronické letáky si na internetu prohlíží 15 % domácností a nakupuje podle nich 10 %.

Češi nejčastěji nakupují v hypermarketech

Co se týče volby prodejny, téměř polovina domácností (46 %) přednostně nakupuje v hypermarketech - Albert Hypermarket, Globus, Kaufland, Tesco Hypermarket -, 27 % nejvíce utrácí v diskontech, jako je Lidl nebo Penny Market, což představuje v posledních třech letech 4% nárůst,  a 17 % volí pro nákup potravin a dalšího zboží rychlé spotřeby supermarkety, například Albert, Billa nebo Tesco.

Menší prodejny typu Coop, Hruška, Flosman/Flop si již třetím rokem udržují stejnou 10% hladinu preferencí. „Trvanlivé kategorie české domácnosti nakupují především v hypermarketech a diskontech. Distribuce čerstvých potravin je charakteristická relativně vysokými preferencemi pro menší (specializovanou) prodejnu. U drogistických kategorií (kosmetika, osobní hygiena, prací a úklidové prostředky) jsou viditelné výrazné preference pro specializované drogistické formáty, zvláště pak u kosmetiky,“ říká Pavel Cabal, senior project manager z GfK.

-stk-