Koprodukční film Marie Terezie odvysílá ČT na Nový rok

pondělí, 4. prosince 2017, 11:20 TV MediaGuru

První dva večery nového roku vyhradí Česká televize vysílání dvoudílného filmu Marie Terezie.

Marie Terezie, foto: Karel Cudlín, Česká televize

Marie Terezie, foto: Karel Cudlín, Česká televize

Jeden z největších koprodukčních projektů České televize, dvoudílný historický film Marie Terezie, odvysílá ČT1 poprvé 1. ledna od 20:00. Druhý díl bude následovat hned o den později, v úterý 2. ledna od 20:00.

Na vzniku snímku Marie Terezie se podílely celkem čtyři televizní stanice: vedle České televize ještě slovenská RTVS, maďarská MTVA a rakouská ORF.

Podle generálního ředitele ČT se Marie Terezie řadí k největším a zároveň k nejvýznamnějším koprodukcím České televize vůbec. „Objemově jsme asi už dělali i srovnatelné koprodukce, jako je velkofilm Jan Hus. Se slovenskou RTVS se pravidelně věnujeme výrobě seriálů, mezi nimi i Doktor Martin. Koprodukce Marie Terezie je významná pro ČT  ve dvou aspektech: podařilo se nám sdružit všechny rakousko-uherské televize do jednoho projektu velmi vyváženým vkladem. Potěšilo nás také, že projekt vznikl v ČT a my jsme byli ti, kteří zvali ostatní do projektu,“ přiblížil Petr Dvořák.

Film produkují MR Film a Maya Production, mezinárodním distributorem je Beta Film. Podle Jana NovotnéhoMaya Production mohou podobné mezinárodní projekty posunout filmové a televizní řemeslo v Česku na ještě vyšší úroveň. „Spojování evropských peněz může sloužit k tomu, abychom vytvářeli velká díla. Nejsme jen servisem pro zahraniční štáby, ale naši lidi jsou nuceni rozhodovat, a to nás posouvá dále,“ myslí si.

Pod scénářem filmu je podepsaná Mirka Zlatníková. Marii Terezii považuje za nejvýznamnější panovnici v našich dějinách. „Po Janu Husovi a po Karlu IV. jsme hledali další historické téma a Mirka se mi svěřila, že Marie Terezie je její velká hrdinka,“ přiblížil vznik filmu kreativní ředitel ČT Jan Maxa. Dramaturgem je Radek Bajgar.

Jednou z linek příběhu je dětská láska a pozdější manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, které si Marie Terezie vydobyla i přes to, že její sňatek měl mít hlavně politickou motivaci. Snímek se věnuje i politickému vlivu Marie Terezie. Dvoudílný film ale není jejím životopisem. „Pokusil jsem se ignorovat historickou přesnost. Nemyslím, že je pravda ukryta v učebnicích,“ uvedl americký režisér Robert Dornhelm.

V roli Marie Terezie se představí rakouská herečka Marie-Luise Stockinger, roli Františka Štěpána Lotrinského ztvárnil Vojtěch Kotek. Matku Marie Terezie hraje Zuzana Stivínová.

Celkem se natáčelo 46 dní v lokalitách v Kroměříži, Praze, Dobříši, Milovicích, Lysé nad Labem, Valticích, Bratislavě, Vídni a Světci u Tachova.

-mav-