Netflix alespoň někdy sleduje v Česku 7 % diváků

středa, 6. prosince 2017, 10:57 Výzkum MediaGuru

Výzkumná agentura Nielsen Admosphere zjišťovala zájem o placené video na českém trhu.

Zdroj: Netflix

Zdroj: Netflix

Trh se službami nabízejícími placený videoobsah v Česku se neustále rozšiřuje, i tak ale zůstává vztah Čechů k nim spíše vlažný, jak ukazuje výzkum.

HBO GO, O2 TV GO, Netflix, Amazon a další. To je jen zkrácený výčet služeb placeného videoobsahu, které jsou v současnosti českým uživatelům k dispozici. A protože nabídka stále roste, je popularita jednotlivých poskytovatelů proměnlivá. Kteří z nich jsou aktuálně mezi konzumenty videí nejpopulárnější, zjišťuje v jedné ze svých částí pravidelná studie Video a vizuální obsah na internetu od výzkumné agentury Nielsen Admosphere. Letos se jí zúčastnila tisícovka respondentů z české internetové populace starší 15 let.

Mezi nejznámější službu poskytující placený videoobsah patří v Česku dlouhodobě Voyo, které spustila TV Nova už v roce 2011. Hned na druhém místě jmenovali dotázaní z řad konzumentů videoobsahu službu Google Play, na dalších pak O2 TV GO, HBO GO a Amazon.

Žebříček deklarované sledovanosti jednotlivých poskytovatelů je velmi podobný. Alespoň někdy sleduje placený videoobsah 21 % konzumentů videoobsahu přes platformu Google Play, která nabízí filmy jak k zakoupení, tak k vypůjčení. Tato aplikace, známá především uživatelům mobilních operačních systémů Android, však zároveň zaznamenala v oblasti poskytování placeného videoobsahu v posledním roce mírný pokles zájmu.

Zdroj: Nielsen Admosphere

Zdroj: Nielsen Admosphere

Placené videoservery jsou stále celkově výrazně méně využívané než ty neplacené.

Lucie Vlčková, Nielsen Admosphere

13 % pak ve výzkumu odpovědělo, že aktuálně alespoň někdy sleduje Voyo. Tato služba v posledních letech vykazuje stabilní zájem. Pokles oproti loňsku zaznamenala O2 TV GO, která je letos na třetím místě nejvíce sledovaných služeb poskytujících placený videoobsah (alespoň někdy ji sleduje 10 % konzumentů videoobsahu). „Pokles zájmu u některých služeb je dán především širší konkurenční nabídkou placených služeb, ale i rozsáhlým množstvím služeb neplacených,“ uvádí Lucie Vlčková, senior research manager z Nielsen Admosphere.

Těsně pod desetiprocentní hranicí deklarované sledovanosti (alespoň někdy sledují) se umístily služby HBO GO, Horizon Go (IPTV od UPC) nebo Alza Media. 7 % sleduje alespoň někdy placený videoobsah přes Netflix. Této službě, stejně jako Horizon Go, letos mírně narostly počty diváků, kteří přes ně sledují placený videoobsah alespoň někdy. „Netflixu pomáhá postupné rozšiřování nabídky, která se přibližuje tomu, co mají k dispozici uživatelé ve Spojených státech, a také přidávání lokalizovaného obsahu,“ vysvětluje Lucie Vlčková.

Zdroj: Nielsen Admosphere

Zdroj: Nielsen Admosphere

I přes poměrně širokou nabídku placeného videoobsahu však nelze v Česku mluvit o nijak závratném příklonu k platbám za obsah. „Asi nikoho nepřekvapí, že placené videoservery jsou stále celkově výrazně méně využívané než ty neplacené, z nichž se v Česku mezi ty nejúspěšnější řadí YouTube, Facebook nebo Stream a které mají několikanásobně vyšší sledovanost než videoservery placené,“ dodává Lucie VlčkováNielsen Admosphere.

-mav-