Rada schválila rozpočet ČRo ve výši 2,25 mld. Kč

středa, 20. prosince 2017, 17:25 Aktuality, Rádio Autoři

Český rozhlas má v roce 2018 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši 2,25 mld. Kč.

Český rozhlas (ČRo) bude v příštím roce hospodařit s náklady a výnosy 2,253 miliardy korun. Vyrovnaný rozpočet je o 16,7 milionu Kč vyšší než letos. Návrh rozpočtu schválila ve středu Rada ČRo.

Do plánovaných nákladů byly zakalkulovány dopady z nově uzavřených kolektivních smluv s odborovou organizací. Osobní náklady mají celkově vzrůst o procento na 983 milionů korun.

Rozpočet počítá i s projekty Českého rozhlasu k výročím v roce 2018. Rovněž byly posíleny náklady na výrobu a vysílání pořadů ve vazbě na nová či modifikovaná vysílací schémata jednotlivých stanic, rozšíření regionálního vysílání i vývoj nových formátů.

Významnou položku nákladů tvoří finanční rezerva na doměrky DPH, penále a úroky z prodlení, které Českému rozhlasu vzhledem ke sporné metodice výpočtu DPH bez nároku na odpočet vyměřuje finanční správa.

V příštím roce vzroste výběr koncesionářských poplatků zhruba o pět milionů korun z letošních 2,070 miliardy Kč. Výnosy z obchodních aktivit se budou pohybovat kolem 85 milionů Kč, stejně jako letos.

Celkově rozhlas v příštím roce plánuje investovat kolem 135 milionů korun. Na podzim příštího roku chce otevřít nové studio v Karlových Varech a zahájí rekonstrukci studií v Brně a Ostravě. Spustí také centrální dispečink pro lepší koordinaci vysílání jednotlivých studií a plánuje nákup nových přenosových vozů. Vedle toho chce investovat dalších 60 milionů Kč do koupě budovy pro ČRo v Olomouci, která také projde rekonstrukcí.

Velkým projektem bude v příštím roce audio portál Můj rozhlas, který by se měl stát největší bezplatnou databází tvorby Českého rozhlasu. Firma by na portálu měla nabídnout svůj téměř kompletní digitalizovaný archiv. Projekt bude dokončen v roce 2019 a vyžádá si investici zhruba osm milionů korun do softwarového vybavení a zhruba stejnou částku na personální zajištění a provoz.

Rozpočet nákladů a výnosů na rok 2018

Zdroj: ČRo

-čtk-, -mav-