Šéfredaktoři píší řediteli ČRo v kauze Janka Kroupy

pátek, 15. prosince 2017, 01:25 Rádio MediaGuru

Na obranu reportéra Českého rozhlasu se vyjádřilo několik významných šéfredaktorů českých médií.

Generální ředitel ČRo René Zavoral, foto: Český rozhlas

Generální ředitel ČRo René Zavoral, foto: Český rozhlas

Šéfredaktoři několika periodik v České republice zveřejnili otevřený dopis generálnímu řediteli Českého rozhlasu René Zavoralovi. Důvodem je jeho postoj k reportáži redaktora Českého rozhlasu (ČRo) Janka Kroupy, který informoval o tom, že Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech půdy. 

Generální ředitel ČRo René Zavoral sdělil Radě Českého rozhlasu, že téma mělo být zpracováno šířeji a že se touto věcí bude dále zabývat. 

„Se vším respektem k vaší pravomoci generálního ředitele si vás dovolujeme požádat, abyste redaktory vámi řízeného Českého rozhlasu plně podpořil nyní i do budoucna v konkrétním a adresném přístupu. Právě na případech, jako je ten, který právě projednáváte s Radou Českého rozhlasu, se definují principy zpravodajských standardů. Věříme, že jste si toho plně vědom," stojí v otevřeném dopise, který podepsali šéfredaktoři Robert Čásenský, Tomáš Skřivánek, Erik Tabery, Dalibor Balšínek, Pavel Šafr, Martin Jašminský, Marek Wollner, Michal Půr a Robert Břešťan. 

Server iRozhlas.cz na konci listopadu informoval, že holding Agrofert neoprávněně hospodaří na více než 1700 hektarech půdy. Radní Českého rozhlasu Tomáš Kňourek se na následném zasedání Rady ČRo ve středu 29. listopadu dotázal na článek Janka Kroupy s připomínkou, že tato zpráva měla být lépe zpracována a její znění a načasování zavání účelovostí. Srovnal článek se zprávou ČTK, která téma podle jeho názoru pojala profesionálněji.  

Generální ředitel ČRo René Zavoral na zasedání Rady ČRo uvedl, že s prací na tomto článku Janka Kroupy není spokojen. „Tuto kauzu považuju za ′zvláštně pojatou′, nelíbí se mi načasování této kauzy, protože mám za to, že je to reportáž, která mohla být odvysílána kdykoli jindy než v den, kdy zrovna ten, kterého se to týká, jede za prezidentem republiky prezentovat jména ministrů nové vlády, tak v této věci jistá podezření mám," uvedl Zavoral.

Reportér Janek Kroupa si za zpracováním reportáže stojí, účelovost načasování odmítl. Zveřejnění vycházelo ze získaných reakcí od společnosti AgrofertJsem přesvědčen, že práce byla udělaná dobře, reportáž je pravdivá. Kodex jsme neporušili," uvedl v rozhovoru pro DVTV Kroupa. V rozhovoru dále vyjádřil obavy z ovládnutí veřejnoprávních médií v ČR, a to změnou mediálních zákonů se souhlasem politických stran SPD, KSČM a ANO. „Nemůže se to povést, dokud tam (v ČRo, pozn. red.) budou lidé, kteří se nebojí ozvat. S odvahou se bojuje velmi obtížně, když na druhé straně odvaha není, to je velká výhoda na straně novinářů," řekl také pro DVTV.

Kauza je nadále v řešení, René Zavoral má o dalším vývoji informovat Radu Českého rozhlasu.

Podepsaný otevřený dopis generálnímu řediteli ČRo

Znění otevřeného dopisu René Zavoralovi

Vážený pane generální řediteli,

dovolte, abychom se na vás obrátili v souvislosti s jednáním Rady Českého rozhlasu dne 29. 11. 2017 a vaším následným vyjádřením na stránce www.renezavoral.cz.

Na jednání rady i na svých webových stránkách se vyjadřujete k textu publikovanému na stránkách iRozhlas.cz pod titulkem „Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech půdy. Nemají majitele, přesto na ně holding pobírá dotace“. Vyjadřujete zde přesvědčení, že téma mělo být zpracováno šířeji, mělo poukázat na obecnější problém nejasností ve vztahu k vlastnictví půdy a že právě v tom vidíte úlohu veřejnoprávního zpravodajství. Zároveň jste na zasedání Rady ČRo řekl, že věc budete dále řešit a že se k tématu budete vracet i na dalším zasedání.

Jsme přesvědčeni, že právě adresné poukázání na konkrétní situaci, ve které se nacházela akciová společnost v té době patřící členovi Vlády České republiky, naplňovalo podstatu plnění zpravodajské povinnosti vůči veřejnosti. Obdobným způsobem, tedy se snahou poukázat na konkrétní případy a konkrétní politické činitele, postupovala média i v případech jiných politiků a minulých vlád. Právě držení politické moci a významného úřadu dělá případy těchto politiků specifickými, a tím se vymykajícími z řady.

Se vším respektem k vaší pravomoci generálního ředitele si vás dovolujeme požádat, abyste redaktory vámi řízeného Českého rozhlasu plně podpořil nyní i do budoucna v konkrétním a adresném přístupu. Právě na případech, jako je ten, který právě projednáváte s Radou Českého rozhlasu, se definují principy zpravodajských standardů. Věříme, že jste si toho plně vědom.

S přátelským pozdravem

Robert Čásenský, šéfredaktor, Reportér

Marek Stoniš, šéfredaktor, Reflex

Erik Tabery, šéfredaktor, Respekt

Martin Jašminský, šéfredaktor, Hospodářské noviny

Tomáš Skřivánek, šéfredaktor centrální redakce, Deník

Marek Wollner, šéfredaktor Reportéři ČT, Česká televize

Dalibor Balšínek, šéfredaktor, Echo24.cz

Robert Břešťan, šéfredaktor, HlídacíPes.org

Michal Půr, šéfredaktor, Info.cz

Pavel Šafr, šéfredaktor, Forum24.cz