Vláda USA a AT&T se nedohodly ohledně Time Warneru

sobota, 16. prosince 2017, 08:55 Aktuality, TV MediaGuru

Spor o převzetí firmy Time Warner společností AT&T se zatím nepodařilo vyřešit, bude se jím zabývat soud.

Americká vláda a telekomunikační společnost AT&T se nedokázaly dohodnout na vyřešení sporu ohledně plánu AT&T na převzetí mediální firmy Time Warner. Sporem se tak bude muset zabývat soud. Proces by měl začít 19. března a trvat zhruba 15 dnů, vyplývá podle agentury Reuters ze soudních dokumentů.

Americké ministerstvo spravedlnosti v listopadu podalo žalobu s cílem zablokovat plánované spojení firem AT&T a Time Warner. AT&T se loni dohodla, že převezme Time Warner za 85 miliard dolarů (1,9 bilionu Kč). Podle ministerstva by však transakce omezila hospodářskou soutěž a poškodila spotřebitele.

"Obě strany se zapojily do jednání o (mimosoudním) urovnání sporu, navzdory jejich úsilí se však tuto záležitost nepodařilo vyřešit," píše se v soudních dokumentech.

Americký prezident Donald Trump spojení podniků během své předvolební kampaně tvrdě kritizoval a sliboval, že je zablokuje. Trump je hlasitým kritikem zpravodajské stanice CNN, která je součástí skupiny Time Warner.

Ministerstvo tvrdí, že sloučení firem AT&T a Time Warner by "výrazně poškodilo americké spotřebitele" zdražením televizního vysílání a omezením inovací, zejména v oblasti internetové televize. AT&T by podle ministerstva také získala možnost účtovat konkurentům, například kabelovým operátorům, vyšší poplatky za produkci Time Warner. Tyto vyšší náklady by ve finále zaplatili spotřebitelé, je přesvědčen úřad.

AT&T je druhým největším mobilním operátorem a největším provozovatelem pevných linek v USA. Vlastní i provozovatele satelitní televize DirecTV. Time Warner ovládá kabelové televize CNN a HBO, filmová studia Warner Bros a je i hlavním akcionářem společnosti Central European Media Enterprises (CME), která vlastní českou televizi Nova a další stanice.

-čtk-