Cena reklamy pro olympijské vysílání se na ČT zvýší o 50 %

pátek, 19. ledna 2018, 12:05 TV MediaGuru

Možnosti komerční prezentace v rámci zimní olympiády budou ale především ve formě sponzoringu.

Foto: IOC

Foto: IOC

Cenový koeficient k reklamnímu vysílání v rámci letošních Zimních olympijských her (ZOH) stanovila Česká televize na 1,5. Cena reklamy (vyjádřená hodnotou CPP) se tak zvýší o 50 %. Pro klienty, kteří nebudou inzerovat v souvislosti s ZOH, platí standardní únorový ceník (koeficient 0,95). Celková cena je ovlivněna ještě délkou spotu (stopážový koeficient).

Prostor pro komerční prezentace bude především ve formě sponzoringu (upoutávky, přímé přenosy, sponzoring ceremoniálů a sponzoring denního přehledu klíčových okamžiků). Platí přitom, že Mezinárodní olympijský výbor si vyhrazuje právo schvalovat kreativu veškerých sponzorských vzkazů. V případě sponzoringu jsou nejvyšší ceny u zahajovacího ceremoniálu, u hokejových zápasů české reprezentace a u denního přehledu. Kompletní ceník zde.

Reklamní bloky by se měly objevit během přímých přenosů, a to jen u nejzajímavějších sportovních přenosů. Product placement není povolen, je ale možné v rámci studia přirozenou formou využít produkty mezinárodních partnerů. Individuálně se řeší další projekty. K využití budou i formáty na webu (preroll, postroll). 

Zimní olympijské hry se uskuteční od 9. do 25. února 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. Časový posun vůči středoevropskému času představuje +7 hodin. Vysílání přinese sportovní kanál ČT sport v rozsahu 14 hodin denně. Na webových stránkách nabídne olympijský speciál.

Česká televize předpokládá v letošním roce navýšení výnosů z prodeje reklamy, sponzoringu a product placementu ve srovnání s rokem 2017. Výnosy z prodeje reklamy by se měly letos zvýšit o 6 % na 103 mil. Kč a výnosy z prodeje sponzoringu o 25 % na 178 mil. Kč. Právě letošní významné sportovní události (vedle ZOH také MS v kopané a MS v ledním hokeji) by k plánovanému navýšení měly přispět.

-mav-