Domácnost zítřka pohledem letošního veletrhu CES

sobota, 13. ledna 2018, 00:35 Marketing MediaGuru

CES 2018 ukazuje, jak bude vypadat domácnost s hlasovými asistentkami a chytrým vybavením.

Chytrá domácnost, foto: LG

Chytrá domácnost, foto: LG

Veletrh CES je každým rokem přehlídkou technologických inovací z celého světa. Dříve se zaměřoval především na spotřební elektroniku a počítače, dnes se na něm prezentují i automobilky. Více než čtyři tisíce vystavovatelů, včetně sedmi českých start-upů, zde představují své nápady. Podívali jsme se na ty, které by se hodily do domácnosti budoucnosti.

Hlasové asistentky jako mozek domácnosti

Hlasové asistentky samy o sobě letošní novinkou nejsou – rozpoznávání hlasu a umělá inteligence už jsou tak daleko, že se ovládání hlasem začíná pomalu, ale jistě dostávat všude – od ledničky, přes zrcadlo po automobil. Právě teď se naplno rozjíždí boj mezi Amazon Echo a Google Assistant, které patří mezi nejrozšířenější a jsou integrovány v již desítkách spotřebičů. Za nimi jsou s odstupem Siri od Apple a Microsoft se svou Cortanou. A své vlastní asistenty rozvíjí i výrobci spotřebičů – například LG a jeho CLOi. 

Zatímco Amazon se svou Alexou vstupuje ve spolupráci s firmou Panasonic do automobilů, Google představil chytrý displej, s nímž je možné zadat úkol a hlasová asistentka jej nejen splní, ale svou odpověď doplní i vizuálně. 

Hlasová asistentka tak začíná představovat opravdový mozek domácnosti, přes ní lze otevřít okna, zapnout troubu, nastavit teplotu nebo zamknout.  

Od lednice po robotického psíka

Domácnost budoucnosti má kuchyň s chytrou lednicí, například od již zmíněné značky LG, která loni dodala do všech svých spotřebičů wi-fi a letos umělou inteligenci ThinQ. Lednice InstaView ThinQ nejen dokáže udržet v chladu potraviny, ale na požádání ukáže předpověď počasí, nákupní seznam, zanechané vzkazy či co se nachází v lednici, aniž by bylo potřeba ji otevřít. Ve chvíli, kdy si majitel vybere jednu z ingrediencí, lednice je schopna nabídnout recept s dalšími dostupnými potravinami. Po výběru receptu dokáže rovnou předehřát i troubu. 

Lednice LG InstaView ThinQ s umělou inteligencí, foto: LG

Lednice LG InstaView ThinQ s umělou inteligencí, foto: LG

Výhodou celého systému LG je, že jednotlivé spotřebiče mezi sebou komunikují, dokáží u sebe identifikovat možnou závadu a neustále se zdokonalují – učí se návyky svých majitelů, kterým tak po jejich pravidelné návštěvě posilovny, naprogramuje pračku na praní propoceného sportovního oblečení. Pokud se někomu nechce vyprané a vysušené prádlo skládat, je možné zapojit „skládacího“ robota FoldiMate. 

V koupelně bude možné hledět do chytrého zrcadla značky Kohler, které lze ovládat hlasem prostřednictvím Alexy – možné je tak zapnout či vypnout světlo, ztlumit jej nebo rozjasnit, či přejít na tzv. „make-up“ světlo. Přes Alexu lze ovládat rovněž sprchu DTV+, tedy nastavit její tok, teplotu vody, hudbu či osvětlení. Možné je zabudovat i chytrý záchod, opět od značky Kohler, které si hraje s různobarevným osvětlením, hudebním doprovodem i vyhřívaným sedátkem. Pro děti se hodí zubní kartáček Magik od společnosti Kolibree, který z čistění zubů udělá díky rozšířené realitě zábavu.

Chytré zrcadlo od firmy Kohler, které lze ovládat hlasem, foto: Kohler.

Chytré zrcadlo od firmy Kohler, které lze ovládat hlasem, foto: Kohler.

Do obývacího pokoje lze umístit třeba novou obří televizi od Samsungu The Wall, jež je postavena na technologii MicroLED. Díky modulární konstrukci lze velikost obrazovky upravit podle požadavků.

Televize The Wall od Samsungu, foto: Samsung

Televize The Wall od Samsungu, foto: Samsung

Pokud by obyvatele domu už televize nebavila, mohou si pohrát s robotickým psíkem Aibo, který nejen umí rozpoznávat obličeje členů rodiny, ale i najít kost, lehnout si či tančit.

O nastavení teploty domu se postará chytrý termostat od Microsoftu, o bezpečí zase chytrý zámek značky Schlage s Google Assistant, který dům či byt zamkne a odemkne na hlasový pokyn či přes aplikaci. Nakonec aby vše bylo ještě jednodušší, všechna zařízení (teda jen ta s Alexou) lze řídit přes ústředí Brilliant Control, držitele letošní ceny CES za inovaci. Tak snad nevypadne doma proud, jako se to letos stalo na veletrhu.

-stk-