Jatka 78 spustily kampaň, zvou lidi různých názorů

úterý, 9. ledna 2018, 13:25 Aktuality, Reklama MediaGuru

Divadelní soubor Jatka78 reaguje na situaci ve společnosti, spouští kampaň Všichni patří na Jatka!.

Jatka78 v nové kampani reagují na situaci, kdy čeští politici a představitelé státu podle jejich názoru rozdělují společnost. Místo pro nové umění v pražských Holešovicích naopak vyzývá k tomu, aby jej navštívil kdokoliv.

Kampaň „Všichni patří na Jatka!”, kterou označují za lehce provokativní, vychází z prohlášení představitelů Místa pro nové umění, Rosti Nováka ml. a Štěpána Kubišty (celé znění přinášíme níže).

Kampaní chtějí Jatka78 aktivovat veřejnost. „Ne náhodou je naše aktivita cílena do období před blížící se prezidentské volby, kdy si český národ bude v přímé volbě podruhé volit svého čelního představitele," zdůvodňují.

Ve svém prohlášení se opírají o přesvědčení, že jedním z charakteristických rysů divadel jakožto kulturní a společenské instituce je otevřenost. Ve svých prostorách proto vítají širokou veřejnost bez jakýchkoliv preferencí.

Kampaň probíhá v Praze prostřednictvím zhruba dvoustovky city lightů. Sledovat ji lze i na Facebooku a Instagramu Jatek78.

Celé stanovisko Jatka 78

POLITICI PATŘÍ NA JATKA! UPRCHLÍCI PATŘÍ NA JATKA! FEMINISTKY PATŘÍ NA JATKA! INTELEKTUÁLOVÉ PATŘÍ NA JATKA! BRŇÁCI PATŘÍ NA JATKA! MYSLIVCI PATŘÍ NA JATKA! PRAŽSKÁ KAVÁRNA PATŘÍ NA JATKA! TAXIKÁŘI PATŘÍ NA JATKA! KRITICI PATŘÍ NA JATKA!

Cirk La Putyka a Jatka78 si našly místo na kulturní mapě České republiky. Svými projekty dokážeme spojovat umělce napříč žánry a kulturami a stejně tak diváky.

Malým, ale důležitým procentem jsou oba subjekty závislé na grantové podpoře z veřejných zdrojů. Umožňuje nám občas nemyslet na návratnost vložených investic a dovolit si experiment nebo kvalitní zahraniční hostování. Zároveň ale vnímáme současnou politickou kulturu a chování některých jejích elit a cítíme povinnost se k ní kriticky stavět a upozorňovat na ni.

Nechceme, aby politici, majitelé a ředitelé soukromých i veřejnoprávních médií či představitelé církve rozdělovali společnost. V poslední době ono “my” a “oni” zaznívá ve veřejném prostoru stále častěji. Ať už jsou ti “oni” intelektuálové, uprchlíci, pravdoláskaři, redaktoři ČT nebo Romové, nehodláme na něco podobného přistupovat. Odmítáme, aby mezi námi stavěli bariéry či hranice, aby v nás vyvolávali strach a nenávist. Chceme, aby společnost byla otevřená, abychom všichni vnímali, že sami můžeme rozhodnout o své společné cestě. Pravidla nastavena jsou, stačí je dodržovat.

Divadla vždy byla a jsou místy, která mají tuto otevřenost ve své DNA. Proto jsme se rozhodli věnovat novoroční reklamní kampaň právě tomuto tématu a zamyšlení nad ním. Homosexuálové na Jatkách78? Ano, určitě. Proto jsme zvolili formát reklamní kampaně, při které posíláme všechny skupiny, na něž jsme si vzpomněli, a které jsou u těch či oněch neoblíbené, “na jatka”.

Chceme, aby náš prostor byl otevřený úplně všem. Já jako herec budu hrát pro kohokoli, kdo sem z vlastní vůle přijde. Pro malého, velkého, bílého, černého, budu hrát i pro prezidenta, budu hrát i pro předsedu vlády.

Stejně je postavena naše tvorba. Není důležité, kdo jsou tvůrci a kdo vystupuje. Důležité je téma a jeho umělecké zpracování. A naším tématem je právě otevřenost. Té budeme podřizovat výběr svých hostů i své vlastní projekty. Přijďte se podívat.

Ne každé divadlo ale může beztrestně poslat politiky na jatka, jako si to můžeme dovolit my. Zároveň chceme spojit síly náš všech a pokusit se aktivovat ty, kteří už přestávají věřit a začínají být apatičtí. Svým heslem chceme sdělit, že každý máme svou roli. Nikdo nemusí pouze sedět a pasivně se dívat. Všichni můžeme napsat scénář, ve kterém budeme společně hrát.

Rosťa Novák ml. & Štěpán Kubišta

Cirk La Putyka & Jatka78

-mav-