Krimi Vzteklina zahájí ve středu, Dabing Street v pondělí

čtvrtek, 4. ledna 2018, 16:35 TV MediaGuru

Česká televize zahájí v příštím týdnu dvě ze svých větších novinek jarního vysílání 2018.

Kryštof Hádek v seriálu Vzteklina, foto: Česká televize

Kryštof Hádek v seriálu Vzteklina, foto: Česká televize

Kriminální seriál s prvky thrilleru Vzteklina uvede Česká televize poprvé ve středu 10. ledna 2018 od 20:00 na stanici ČT1. Šestidílná minisérie v hlavní roli s Kryštofem Hádkem vznikla v producentské skupině Josefa Viewegha, která už připravila seriály Cirkus Bukowsky nebo Rapl. ČT představila svoji seriálovou novinku na čtvrtečním setkání s novináři.

Vzteklina nemá být epizodickým seriálem, kde je každý díl samostatně vyprávěným příběhem, ale minisérií, kde každý následující díl vychází z předchozího děje.  Děj je situován do šumavské vesnice a jejího okolí. 

Představitelé na setkání s novináři nechtěli prozradit všechny informace, které nový seriál odlišují od těch stávajících, aby nepřipravili diváky o překvapení. Naznačili ale, že děj seriálu je napsán tak, že „nemůže mít pokračování" a že jde o „detektivní seriál s prvky thrilleru a celospolečenským dopadem". O jaký společenský aspekt jde, záměrně neřekli. 

Hlavním hrdinou seriálu je virolog Pavel v podání Kryštofa Hádka, který je vyslán do šumavské vesnice Bučina kvůli vzteklině. Přijíždí ale v době, kdy se řeší případ dvou záhadných úmrtí u lesní chaty. Právě úvodní scéna prvního dílu je podle režiséra Tomáše Bařiny klíčová a diváci by si ji neměli nechat uniknout. 

Vzteklina, foto: Česká televize

Vzteklina, foto: Česká televize

Přestože vzteklina hraje v příběhu důležitou roli, záměrem tvůrců bylo ponechat v příběhu prostor i přenesenému smyslu tohoto slova. „Vzteklina by na české televizní obrazovky měla přinést zase něco nového. Nabourává určitá klišé, která se, bohužel, v žánru kriminálky rychle zabydlují, a naopak nabízí více vrstevnatý příběh," říká Josef Viewegh.

Vedle Kryštofa Hádka se v seriálu objeví Johana Matoušková, Filip Čapka, Stanislav Majer, Leoš Noha, Pavla Beretová, Jan Vlasák či Igor Bareš. Námět napsali Jan Stehlík a Josef Viewegh, pod scénářem je podepsán Jan Stehlík.

Vzteklina tak po dobu šesti týdnů zaujme středeční prime-time. Pondělní hlavní vysílací čas, který je na ČT1 dlouhodobě zastoupen detektivním žánrem, vyplní repríza seriálu Případy 1. oddělení. Po něm následuje novinka, komediální seriál Dabing Street. Jeho první díl zahájí v pondělí 8. ledna od 21:05.  

Dabing Street, foto: Česká televize

Dabing Street, foto: Česká televize

Dvanáctidílný seriál vychází ze stejnojmenné divadelní hry, kterou režisér a scenárista Petr Zelenka napsal pro Dejvické divadlo. Ta získala titul Nejlepší komedie roku 2013 na čtrnáctém ročníku Grand Festivalu v Pardubicích.

Dabing Street vypráví příběh malého dabingového studia Zero, které zasáhla smrt jeho majitele, režiséra Archa. Jeho žena, zneuznaná herečka Eva studio po svém muži zdědí a chce jej přetvořit v úspěšný a respektovaný podnik. V hlavních rolích se představí Klára Melíšková, Václav Neužil, Hynek Čermák, Marek Adamczyk či Tereza Voříšková.

Hlavní vysílací čas ČT1, leden 2018

Hlavní vysílací čas ČT1, leden 2018

Rozvržení pořadů v rámci vysílacího schématu ČT1 pokračuje v dosavadních zvyklostech. Úterky a čtvrtky patří reprízám české produkce, sobota zábavě. V pátek dále pokračují Četnické humoresky. Avizovaný nový seriál Inspektor Max se zatím v lednovém schématu neobjevuje, ČT ho zařadí do vysílání později.

-mav-