Nova plánuje prezidentskou debatu na neděli 21. ledna

úterý, 16. ledna 2018, 14:15 TV, Aktuality MediaGuru

Nedělní prime-time si pro prezidentskou debatu vybrala TV Nova.

Ray Koranteng, foto: TV Nova

Ray Koranteng, foto: TV Nova

Televize Nova plánuje zařadit do vysílání prezidentskou debatu kandidátů, kteří se utkají ve druhém kole přímé volby, v neděli 21. ledna 2018 od 20:00. Do debaty pozvala oba kandidáty. „Prezident Miloš Zeman pozvání do debaty přijal, na odpověď Jiřího Drahoše čekáme," uvedla mluvčí televize Jana Ondrejechová.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v pondělí uvedl, že současný prezident přijal nabídku do čtyř debat od televizí Nova, Prima, Barrandov a ČT. Původně se ale televizních debat účastnit nechtěl, po prvním kole volby pak mluvil o dvou debatách.

Jiří Drahoš oznámil, že přistupuje na dvě televizní debaty. Jako místo jedné z debat vybral Českou televizi. Druhé místo pro debatu má být podle jeho návrhu výběrem stávajícího prezidenta Miloše Zemana.

Česká televize plánuje svoji debatu vysílat ve čtvrtek 25. ledna od 20:00. V úterý sdělila, že účast v diskusi potvrdili oba kandidáti. Moderování diskuse nabídla Václavu Moravcovi. Ten ale pravděpodobně diskusi moderovat nebude, vyplynulo z jeho vyjádření na twitteru. Napsal, že se generálním ředitelem domluvil na tom, že závěrečnou debatu moderovat nebude.

Podle iHned.cz mu vadí údajně třeba to, že se jeho jméno neobjevilo v dopise, kterým televize zvala oba kandidáty do debaty. Navíc by se prý mohl stát jakýmsi hromosvodem, po němž se bude zejména ze strany prezidenta Zemana snášet kritika na ČT.

Vedení ČT přesto stále doufá, že Moravcovo rozhodnutí není definitivní, nabídka prý stále trvá, alternativa B zatím neexistuje, sdělil šéf komunikace ČT Vít Kolář.

Z odpovědi Václava Moravce na twitteru

Z odpovědi Václava Moravce na twitteru

Termín vysílání prezidentské debaty na TV Prima je úterý 23. ledna od 20:15. Vysílat se má z pražského divadla Karlín. TV Prima ale stejně jako Nova nemá zatím potvrzenou účast Jiřího Drahoše.

-mav-