Nova vstoupila do Pařízkovy sítě pro DVB-T2

úterý, 9. ledna 2018, 11:10 TV MediaGuru

Všechny stanice skupiny Nova začaly vysílat v přechodové síti pro DVB-T2 Radima Pařízka. Teď pokrývá 33 % obyvatel.

Foto: TV Nova

Foto: TV Nova

Společnost Digital Broadcasting Radima Pařízka rozšířila k úterý 9. ledna pokrytí své přechodové sítě, aktuálně tak pokrývá 33,1 % obyvatel. V síti od úterý vysílá všech pět stanic televizní skupiny Nova (Nova, Nova Cinema, Nova 2, Nova Action a Nova Gold) a také dvě stanice, které patří Radimu Pařízkovi (Relax a Rebel). 

Digital Broadcasting plánuje svoji přechodovou síť rozšiřovat. V březnu chce spustit dalších devět lokalit, čímž by pokrytí dosahovalo 57,3 % obyvatel (téměř šest milionů diváků). „Chtěli bychom do konce března zprovoznit 15 lokalit a do srpna potom zprovoznit zbytek. Ovšem za předpokladu, že všechny kmitočty budou zkoordinovány, abychom měli celoplošné pokrytí podobně jako České Radiokomunikace," řekl na úterním setkání s novináři Radim Pařízek. Dodal, že ještě větším impulsem než aktivita Českých Radiokomunikací (svou přechodovou síť spustily v březnu 2017), je pro jeho firmu aktivita České televize na poli DVB-T2.

Rozšiřovat by se v přechodové síti Digital Broadcasting pro DVB-T2 měla i nabídka televizních stanic, uvedl Pařízek pro MediaGuru.cz. Postupně by do ní měly přibýt i stanice Kinosvět a regionální stanice. Stanice ČT, které vysílají v Pařízkově regionální síti 7 v HD (ČT 1, ČT 2 a ČT Sport) a rovněž stanice ČT:D a ČT art, by měly vstoupit do přechodového multiplexu České televize.

Digital Broadcasting zahájila provoz přechodové sítě 13 v DVB-T2 z lokality Praha – Novodvorská loni v létě. „Možná jsme chvíli otáleli, ale důvody jsou pochopitelné. Děláme vše z našeho kapitálu, dodnes nejsou EU dány kompenzace provozovatelům sítí za přechod televizí do DVB-T2. Důležité také je, aby při přechodu na DVB-T2 se ztratilo co nejméně diváků. Při přechodu z analogu na DVB-T to bylo 20 %. Očekáváme, že při přechodu na DVB-T2 bude ztráta nižší," odhaduje Pařízek.

Stav přechodové sítě Digital Broadcasting k 9.1. 2018

Stav přechodové sítě Digital Broadcasting k 9.1. 2018

Předpokládaný stav sítě Digital Broadcasting k dubnu 2018

Předpokládaný stav sítě Digital Broadcasting k dubnu 2018

Přechodové sítě pro DVB-T2

České Radiokomunikace (přechodová síť 12)

  • v provozu od března 2017
  • pokrytí k lednu 2018: 97 % obyvatel
  • dobudování sítě je plánováno v roce 2018
  • programy: Prima, Prima Cool, Prima Max, Prima Love, Prima Zoom, Barrandov, Kino Barrandov, Barrandov Plus, Family Barrandov, Óčko, Óčko Gold, Óčko Expres, Šlágr TV, Šlágr 2, TV Noe (platí k 9.1. 2017)

Digital Broadcasting (přechodová síť 13)

  • v provozu od srpna 2017
  • pokrytí k lednu 2018: 33 % obyvatel
  • dobudování sítě je plánováno na srpen 2018
  • programy: Nova, Nova Cinema, Nova 2, Nova Action, Nova Gold, Rebel, Relax (platí k 9.1. 2017)

Přechodový multiplex ČT

  • spuštěn má být v březnu 2018
  • dosažení 95% pokrytí předpokládá v červnu 2018
  • programy: ČT1, ČT2, ČT24, ČT sport, ČT:D, ČT art

Pařízek rovněž připomněl, že digitální terestrické vysílání (DTT) je nejsilnější platformou příjmu televizního signálu. DTT přijímá 60 % domácností v České republice. Celkem vysílá v terestrice čtyřicet celoplošných a regionálních televizních programů v pěti celoplošných sítích a v regionálních sítích 1-20. Zachování terestrického vysílání považuje za nezbytné pro udržení stability mediálního trhu. Proces přechodu na DVB-T2 by měl skončit k 30. červnu 2020, oficiální vypnutí je stanoveno k 1. únoru 2021.

Digital Broadcasting provozuje vedle regionální sítě 7 také mulitplex 4, který pokrývá téměř 96 % obyvatel České republiky, vysílá z 52 lokalit. Obsahuje sedm celoplošných kanálů (Nova Action, Nova Gold, Nova 2, Prima Comedy Central, Joj Family, TV Relax a TV Rebel) a regionální stanice (ZAK TV, JTV, RTM+, BTV, TVS, V1, Ústecká TV, Polar, TV Morava, O2 TV Free v SD ). V roce 2018 v ní ale nemá pokračovat hybridní vysílání společnosti Seznam.cz. (Podrobné informace o Digital Broadcasting najdete v prezentaci níže)

Přechodová síť konkurenčních Českých Radiokomunikací pokrývá 97 % domácností, vysílají v ní stanice skupiny Prima, Óčko či Barrandov

-mav-