Piskáček: Ovčáčkova slova nás nemohou zastrašit

úterý, 9. ledna 2018, 18:45 Aktuality, Tisk MediaGuru

Mluvčí Jiří Ovčáček nechce odpovídat na dotazy novinářů HN a Aktuálně.cz.

Vladimír Piskáček, foto: Economia

Vladimír Piskáček, foto: Economia

Profesní organizace Syndikát novinářů a společnost Economia reagovaly na úterní výrok prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ten redaktorovi Hospodářských novin na dotaz o financování kampaně prezidenta Miloše Zemana odmítl v úterý odpovědět s tím, že Hospodářské noviny a Aktuálně.cz nejsou média, ale „volební věstníky” a že na dotazy těchto médií bude odpovídat pouze, pokud využijí zákon o svobodném přístupu k informacím. Podle Ovčáčka Economia, kterou vlastní Zdeněk Bakala, účelově a záměrně již delší dobu šíří dezinformace s cílem poškodit v očích veřejnosti prezidenta republiky.

Jeho postoj vůči novinářům Economie odsoudila v úterý odpoledne profesní organizace Syndikát novinářů. Navečer reagoval i ředitel redakcí a člen představenstva společnosti Economia Vladimír Piskáček. Podle jeho vyjádření nemohou taková prohlášení Economii zastrašit ani zastavit. „Naopak, podobně naivní a nesmyslné kroky ze strany kanceláře nejvyššího ústavního činitele nás motivují k další práci. A tu, mohu-li soudit podle reakcí i zájmu o naše zpravodajství, naši čtenáři oceňují,” uvedl Piskáček

Prezidentův mluvčí v reakci zaslané ČTK uvedl, že „Bakalovo vydavatelství" šíří vyslovené dezinformace. „K tomu Syndikát novinářů celou dobu mlčí, ač už jsem na problém několikrát veřejně upozornil," napsal v SMS. Vydavatelství podle něj také vede nepokrytě volební kampaň ve prospěch konkrétního prezidentského kandidáta, kterého veřejně podpořilo, dodal.

Plné vyjádření Vladimíra Piskáčka

Bezprecedentní postup, který nemá v české demokratické společnosti obdoby, zvolil tiskový mluvčí prezidenta republiky Miloše Zemana v reakci na dotazy reportéra Hospodářských novin a aktualne.cz Jakuba Zelenky. Otázky se týkaly financování Zemanovy předvolební kampaně. Reportérovi oznámil, že Hospodářské noviny a aktualne.cz nejsou média, ale „volební věstníky“, a proto na dotazy nebude odpovídat. Jakékoli informace z Hradu se prý jak Hospodářské noviny, tak aktualne.cz dozví pouze pokud využijí zákon o svobodném přístupu k informacím.

Naši novináři samozřejmě budou dál důsledně sledovat a popisovat veškeré aspekty politického i ekonomického dění v české společnosti, a to i ty, které se týkají Miloše Zemana a Hradu. Prohlášení prezidentova mluvčího o tom, že bude naše novináře blokovat, nás rozhodně nemůže zastrašit ani zastavit. Naopak, podobně naivní a nesmyslné kroky ze strany kanceláře nejvyššího ústavního činitele nás motivují k další práci. A tu, mohu-li soudit podle reakcí i zájmu o naše zpravodajství, naši čtenáři oceňují.

Vladimír Piskáček, člen představenstva a ředitel redakcí Economie