Seznam.cz: Češi hledají, jak nelegálně stahovat videa

pondělí, 15. ledna 2018, 14:06 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Seznam.cz zjišťoval, jaké informace si Češi loni vyhledávali o sociálních sítích.

Způsob, jakým si Češi vyhledávali v roce 2017 informace o dění na sociálních sítích se odlišuje od světových trendů, ukazují data služby Vyhledávání od Seznam.cz. Lidé totiž ve spojení s internetovým serverem YouTube téměř nehledají videa s českými nebo světovými hudebními hvězdami, celebrity nebo influencery. Primárně hledají písničky a pohádky pro děti nebo také způsob, jak nelegálně stahovat video obsah.

V souvislosti s vyhledáváním dotazů na YouTube se 22 % dotazů na českém internetu týká vyhledávání informací o písničkách a pohádkách pro děti. Hledá je až čtyřikrát více lidí, než ostatní obsah, který platforma nabízí.

Aktuální politické kauzy a dění ve společnosti se podle očekávání promítly také v hledání informací o sociální síti Twitter. Nejhledanějšími výrazy jsou účty bloggera Petra Paulczynski, dále anonymní skupiny skryté za identitu Julia Šumana a účet tiskového mluvčího prezidenta ČR Jiřího Ovčáčka. Mezi první desítkou hledaných výrazů se umístil profil cyklisty Romana Kreuzigera a sportovního komentátora Roberta Záruby.

V případě hledání informací o největší sociální síti Facebook se ukázalo, že téměř 20 % lidí neví, jak správně zadat do hledání její název a zadávají jej ve tvarech jako například „Face book“ nebo „Facebook cz“. Zajímavý i je fakt, že 8 % zadaných dotazů pak souviselo s hledáním způsobu, jak si na Facebooku zrušit účet.

Další ze sociálních sítí, na které se lidé zajímají nejvíce o tak zvané trendsettery, je Instagram. Sledují své idoly z řad zpěváků, herců, modelek či moderátorů, ale také influencerů. V ČR jednoznačně vede moderátor Leoš Mareš a jeho přítelkyně Monika Koblížková, následuje bloggerka Nela Slováková.

-mav-