ČRo letos sníží počet zaměstnanců zhruba o pět procent

pátek, 16. února 2018, 17:00 Rádio MediaGuru

Český rozhlas plánuje snížení počtu zaměstnanců zhruba o pět procent.

Zdroj: Český rozhlas

Zdroj: Český rozhlas

Český rozhlas (ČRo) letos plánuje snížení počtu zaměstnanců zhruba o pět procent ze stávajících téměř 1500 lidí. Důvodem redukce pracovních míst je snaha o snižování nákladů. ČTK to řekl mluvčí Jiří Hošna. O tom, kdy se počty zaměstnanců sníží a jakých pozic se omezení dotkne, se podle něj teprve jedná.

Právě osobní náklady tvoří největší položku v rozpočtu ČRo, pro letošek se mají meziročně zvýšit o jedno procento na 983 milionů korun. Veřejnoprávní firma má letos hospodařit s náklady a výnosy 2,253 miliardy korun. Vyrovnaný rozpočet je o 16,7 milionu Kč vyšší než loni.

Český rozhlas zároveň svým zaměstnancům (kromě managementu) navýšil od ledna základní mzdu o 9 %. Mluvčí ČRo Jiří Hošna upřesnil, že se tak stalo z rozhodnutí vedení ČRo a také na základě jednání s odborovou organizací ČRo. Podle informací MediaGuru.cz však došlo ke zrušení její variabilní složky. K této informaci se mluvčí zatím nevyjádřil.

Hlavním příjmem ČRo jsou koncesionářské poplatky. Letos zůstaly zachovány na 45 Kč. Výběr koncesionářských poplatků by měl letos vzrůst o pět milionů korun na 2,075 z 2,070 miliardy Kč. 

-čtk-, -stk-