E-shop Snapchatu využila první velká značka

sobota, 24. února 2018, 09:10 Internet & Mobil MediaGuru

Do nákupní sekce Snapchatu krátce po jejím spuštění pronikla značka Nike.

Foto: TechCrunch

Foto: TechCrunch

Dalo se očekávat, že Snapchat ve svém elektronickém obchodě Snap Store nebude prodávat jen a pouze vlastní merchandising. Tato teze se potvrdila už po zhruba třech týdnech fungování, když provozovatel aplikace umožnil uspořádat speciální předprodej společnosti Nike. Její tenisky Air Jordan III Tinker sice mají jít oficiálně do obchodů až v březnu, nicméně tisíce účastníků propagační akce v Los Angeles při příležitosti konání utkání hvězd basketbalové NBA si je mohly objednat již tento týden. A současně je obdržet ten samý den.

Veškerá objednávka pak probíhala přímo v aplikaci Snapchatu, nebylo potřeba přesměrování na žádnou externí stránku. Portál TechCrunch připomíná, že takto předem dostupné boty byly vyprodány a zmiňuje další zajímavý komerční prvek akce. Na jejím uskutečnění se totiž podílel také startup Darkstore, který se na podobné jednorázové akce s okamžitým doručováním specializuje. Dal si za úkol řešit logistickou stránku věci, a jak uvádí jeho šéf Lee Hnetinka, projekt efektivně využívá volné kapacity ve stávajících skladech. Internetové obchody či jednotlivé značky se tak hypoteticky nemusejí starat o to, kde své zboží uskladní. To se může hodit zejména menším značkám, jež nemají v tom kterém státě dostatek skladů v příhodné lokalitě, což jenom prodlužuje dobu doručení zboží.

Dalším propojovacím článkem mezi Nike a Snap Store je nicméně také e-shopová platforma Shopify, s níž má Darkstore rovněž zkušenosti. Jak vyplývá z vyjádření Dana Harbisona, manažera značky Jordan, tato skutečnost úspěchu celé akce napomohla. „Snapchat navázal partnerství se Shopify už dříve kvůli tomu, aby byl průběh nakupování obecně co nejhladší,“ dodal Harbison. Po zjištění, že se Shopify spolupracuje i Darkstore, bylo prý rozhodování Nike o způsobu provedení akce o to snazší.

Snapchat nicméně není jedinou sociální sítí, která začíná stále více připomínat internetový obchod. Instagram například začal testovat takzvané kolekce, které kombinují multimediální prvky s katalogem produktů. Standardně tak uživatel může sledovat reklamní video, „listovat“ virtuálním katalogem a zároveň zjišťovat podrobnosti o propagovaném zboží, případně si jej rovnou objednat z e-shopu příslušné značky.

Obě aplikace se k sobě v poslední době přiblížily ještě jednou funkcí. Snapchat totiž přišel s možností „zkrášlit“ jednotlivé fotografie obrázky ve formátu GIF. Jak zdůraznil server Techcrunch, tento krok je zajímavý hlavně tím, že Snapchat kopíruje funkci Instagramu a ne naopak, jako tomu bylo třeba v případě Stories, jenž se stal na Instagramu velmi úspěšným. Podle všeho tak žádné sociální médium nemůže počítat s tím, že by jeho unikátní vlastnost zůstala u konkurence bez povšimnutí.

-jav-