Na Slovensku byl zavražděn novinář Ján Kuciak

pondělí, 26. února 2018, 09:45 Slovensko MediaGuru

Na Slovensku byl zavražděn investigativní reportér Ján Kuciak se svou přítelkyní.

Ján Kuciak, foto: Aktuality.sk

Ján Kuciak, foto: Aktuality.sk

Na Slovensku byl zavražděn investigativní reportér Ján Kuciak, který pracoval pro online zpravodajský portál Aktuality.sk. Napsal to v pondělí Denník N s odvoláním na slovenské ministerstvo vnitra, podle něhož byla zavražděna i novinářova partnerka. Následně obě dvě vraždy potvrdil na tiskové konferenci i slovenský policejní prezident Tibor Gašpar.

„Vraždy byly pravděpodobně spáchány s motivem, který souvisí s investigativní činností novináře,“ sdělil Tibor Gašpar. Obě dvě oběti byly zastřeleny, každá jednou ranou, v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy v bytě 27letého Kuciaka. Zbraň se na místě činu nenašla, nicméně u těl obětí byly nalezeny náboje, kriminalisté v souvislosti s případem zatím nikoho nezadrželi. Na policii zavolala v neděli matka Kuciakovy přítelkyně Martiny Kušnírové, protože se jí nedařilo s dcerou spojit.

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár upozornil, že s ohledem na časový odstup od pravděpodobného termínu vraždy po nalezení těl obětí se vyšetřování zkomplikovalo. „Jsme ve skluzu. Skutek se zřejmě stal ve čtvrtek večer,“ řekl Čižnár novinářům. Dodal, že prokuratura se zabývá také případem možného vyhrožování jiné novinářce. Podle Gašpara se bude policie snažit podobné útoky do budoucna eliminovat, konkrétní opatření však neupřesnil.

Ján Kuciak se podle Denníku N zabýval hlavně podezřeními z daňových podvodů. Přitom se tyto případy týkaly především lidí blízkých nejsilnější vládní straně Směr premiéra Roberta Fica. V posledním materiálu se Kuciak zabýval aférou kolem podnikatele Mariána Kočnera spojeného podle médií s vícero daňovými a bankovními záležitostmi, jež vyvolaly pozornost médií i úřadů. Podle Denníku N 9. února psal o dalších podezřelých převodech bytů v luxusním komplexu Five Star Residence v Bratislavě. Dříve se věnoval také podnikání firem s nejasnou vlastnickou strukturou či podnikateli a dnes již bývalému členovi nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita Romanu Vrťovi, který čerpal dotace i na údajně nezdařenou mobilní aplikaci.

Kočner, který se dostal do pozornosti již v roce 1998 v souvislosti s neúspěšným pokusem o převzetí nejsledovanější slovenské soukromé televize Markíza pomocí pracovníků bezpečnostní služby, loni na podzim podle portálu Aktuality.sk Kuciaka zastrašoval. Portál tehdy uvedl, že Kočner Kuciakovi oznámil, že „se začne zajímat o jeho rodiče a rodinu“ a že když zjistí „jakoukoliv špínu“, tak ji zveřejní. Kuciak loni na sociální síti podle médií napsal, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.

Investigativní novinář Tom Nicholson listu Denník N řekl, že s Kuciakem si minulý týden psal o podezření, že pravděpodobně italská mafie na východním Slovensku zneužívá peníze z evropských fondů, a to prostřednictvím fingovaného pěstování rostlin v biokvalitě. Kuciak podle něj pracoval na případu skupiny, která byla pravděpodobně propojena s kalábrijskou mafií 'Ndrangheta.

Společnost Ringier Axel Springer SK, která server aktuality.sk provozuje, uvedla, že je šokována a zhrozena zprávou, že se Ján Kuciak a jeho přítelkyně stali pravděpodobně oběťmi kruté popravy. „Přestože celé pozadí není ještě úplně objasněné, existuje důvod domnívat se, že tento zločin souvisí se současnou investigativou našeho kolegy. Ján Kuciak pracoval pro Ringier Axel Springer SK tři roky. Truchlíme s jeho rodinou, přáteli a kolegy. Uděláme všechno, co je v našich silách, abychom podpořili orgány činné v trestním řízení při identifikaci pachatelů. V případě, že tento zločin byl pokusem odradit nezávislého vydavatele, jakým je Ringier Axel Springer, od odhalení porušení zákona, použijeme to jako příležitost k ještě většímu posilnění naší novinářské zodpovědnosti,“ stojí v prohlášení jedničky slovenského internetu.

Přední slovenská média ve společném prohlášení označila vraždu novináře za vážné znamení toho, že se zločin obrací proti jednomu z nejdůležitějších pilířů svobody, a to svobodě slova a právu občanů kontrolovat mocné a ty, kteří překračují zákon. Šéfredaktoři více než desítky tištěných i elektronických médií současně vybídli stát k tomu, aby udělal potřebné kroky nejen k vypátrání zločinců, ale i k vytvoření podmínek pro bezpečnou práci novinářů.

Prohlášení šéfredaktorů k vraždě Jána Kuciaka

Šéfredaktoři slovenských médií odsuzují vraždu reportéra Aktualit a jeho přítelkyně. Vyzývají stát, aby udělal vše pro to, aby nebyla ohrožena svoboda slova.

Rodině reportéra Aktualit Jána Kuciaka a jeho přítelkyně vyjadřujeme soustrast a jeho kolegům sounáležitost a závazek, že budeme pokračovat v tématech, na nichž Ján Kuciak pracoval.

Vražda novináře je vážným znamením, že se zločin obrací proti jednomu z nejdůležitějších pilířů svobody, a to svobodě slova a právu občanů kontrolovat mocné a ty, kteří překračují zákon

My, šéfredaktoři, vyzýváme stát, aby udělal všechny potřebné kroky nejen k vypátrání zločinců, ale i k vytvoření podmínek pro bezpečnou práci novinářů.

Beata Balogová, SME

Peter Bárdy, Aktuality.sk

Oliver Brunovský, Trend

Ivan Čeredejev, Plus 7 dní

Štefan Hríb, .týždeň

Dušan Karolyi, Košice Dnes

Marián Kolár, tasr

Matúš Kostolný, Denník N

Júlia Kováčová, Nový Čas

Henrich Krejča, Markíza

Roland Kubina, Joj

Ivana Mandáková, Plus 1 deň

František Múčka, Postoj.sk

Peter Palovič, Rádio Expres

Juraj Rybanský, RTVS

Nora Slišková, Pravda

Agáta Staneková, Rádio Aktual

Zoltán Szalay, Új Szó

Marcela Šimková, Hospodárske noviny

Jaroslav Vrábeľ, Korzár

Na Slovensku dosud není známý případ vraždy novináře. Slovenská média upozornila, že deset let je nezvěstný jiný investigativní novinář Pavol Rýpal, který se dlouhodobě věnoval tématům spojovaným s mafií. V roce 2015 policie zase žádala veřejnost o pomoc při pátraní pro redaktorovi ekonomického listu Hospodárske noviny Miroslavu Pejkovi.

Slovenští politici i český premiér v demisi Andrej Babiš odsoudili vraždu slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, která podle policie patrně souvisela s prací novináře.

„Pokud by se ukázalo, že smrt investigativního reportéra souvisela s jeho novinářskou prací, šlo by o bezprecedentní útok na svobodu tisku a demokracii na Slovensku,“ napsal v prohlášení slovenský premiér Robert Fico. Dodal, že zmiňovanou vraždu dvou mladých lidí a všechny podobné případy je třeba co nejdříve vyšetřit, odhalit pachatele a potrestat je. Později Ficova vláda vypsala za informace, které přispějí k dopadení vraha novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, odměnu milion eur (přes 25 milionů korun). „Budeme přijímat i anonymní podání. Cokoliv, co může přispět k dopadení pachatele nebo pachatelů úkladné vraždy, bude velmi cenné,“ řekl Fico. Dodal, že případ bude vyšetřovat tým složený ze zástupců prokuratury, ministerstva vnitra, policie i slovenské tajné služby SIS.

Prohlášení předsedy slovenské vlády Roberta Fica

Vražda dvou mladých lidí je ohavným činem za jakýchkoli okolností a nesmí mít v naší společnosti místo. Pokud by se ukázalo, že smrt investigativního reportéra souvisela s jeho novinářskou prací, šlo by o bezprecedentní útok na svobodu tisku a demokracii na Slovensku.

Všechny slovenské vlády od roku 1998 respektovaly roli médií ve slovenské společnosti a vnímaly svobodu tisku jako nezastupitelnou součást demokratického zřízení. Svědčí o tom i trvalé přední místa Slovenska v respektovaném žebříčku svobody tisku na světě, sestavovaném organizací Reportéři bez hranic, kde jsme například loni obsadili 17. příčku. Ani strana Směr během své jednobarevné vlády, navzdory věcným výhradám ke kvalitě žurnalistické práce, neučinila žádná opatření, která by svobodu médií na Slovensku omezila.

Vraždu dvou mladých lidí, tak jako všechny podobné případy, je třeba co nejdříve vyšetřit, odhalit její pachatele a potrestat je. Vláda Slovenské republiky bude v rámci svých pravomocí maximálně nápomocná, aby orgány činné v trestním řízení i další bezpečnostní složky mohly v tomto případě co nejefektivněji jednat. Odmítáme však politické zneužívání této tragédie, které téměř okamžitě spustila slovenská opozice.

Tiskový a informační odbor

Úřad vlády SR

„Chladnokrevná vražda mladých lidí je otřesným činem, který musí být potrestán. Musíme co nejrychleji najít ty, co to udělali, a zajistit bezpečnost všech novinářů,“ napsal v prohlášení slovenský prezident Andrej Kiska.

Babiš na sociální síti napsal, že odsuzuje násilí proti novinářům. „Jestli se potvrdí, že to souvisí s jeho prací, je to šílené. V životě by mě nenapadlo, že se něco podobného může v roce 2018 na Slovensku stát,“ uvedl Babiš k vraždě Kuciaka.

„Je nepředstavitelné, že v dnešní době jsme svědky takovýchto činů. Věřím že policie bude neodkladně jednat a pachateli nedá šanci,“ uvedl předseda slovenské sněmovny Andrej Danko.

Vraždu novináře odsoudili také představitelé opozice. Například šéf protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič na sociální síti v této souvislosti napsal, že „žijeme v mafiánském státě“. Místopředsedkyně sněmovny za nejsilnější opoziční stranu Svoboda a solidarita Lucia Ďuriš Nicholsonová zase kritizovala práci policie v citlivých kauzách a připomněla dřívější premiéra prohlášení Fica, který opakovaně kritizoval novináře a označil je například „špinavými protislovenskými prostitutkami“.

Tři stovky českých novinářů ze soukromých a veřejnoprávních médií se podepsaly pod prohlášení odsuzující zavraždění Kuciaka a jeho přítelkyně. „Útoky na novináře a jejich slovní napadání kvůli jejich práci jsou útoky proti svobodě slova. Jejich vraždy kvůli práci jsou pak holým barbarstvím, které nesmí být v demokraciích chápáno jako tiše přijímané riziko povolání," uvádí se ve výzvě. Čeští novináři věří, že slovenská policie nejen vypátrá pachatele, ale také udělá nezbytné kroky k zajištění bezpečí lidí pracujících v médiích.

Také Syndikát novinářů České republiky v prohlášení zaslaném ČTK odsoudil úkladnou vraždu slovenského novináře a vyzval slovenskou policii a orgány činné v trestním řízení, aby potrestal pachatele a zajistil bezpečí novinářů.

Útoky na novináře v České republice

V České republice je nejspíše jediným známým případem, kdy byl kvůli své práci zabit novinář, vražda Václava Dvořáka z dubna 1992. Podle výsledků policejního vyšetřování, zveřejněných v roce 2006, za ní stál kontroverzní podnikatel František Mrázek, o jehož aktivitách sbíral někdejší opravář Dvořák informace. Ty dával i dalším novinářům, kteří je zveřejňovali v celostátních médiích. Dvořáka v jeho domě v Kostelci nad Černými Lesy zastřelil podle detektivů Bohuslav Hájek, jehož služby Mrázkovi zprostředkoval Antonín Běla, další z již mrtvých bossů. Hájek později zmizel, pravděpodobně byl také zavražděn.

Známá je i kauza kolem přípravy vraždy novinářky Sabiny Slonkové. V létě 2002 policie odhalila plán na zavraždění Slonkové, za kterým stál bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba. Důvodem chystaného činu byly údajně články, ve kterých Slonková poukazovala na Srbovy podezřelé praktiky na ministerstvu. Soudy nakonec Srbu poslaly na 12 let do vězení, s mnohaletými tresty odešli od soudu i lidé, kteří se na vraždě měli podílet. V roce 2010 soud v Plzni vyhověl Srbově žádosti o podmínečné propuštění.

Prohlášení českých novinářů a novinářek k vraždě slovenského kolegy Jána Kuciaka

NADAČNÍ FOND NEZÁVISLÉ ŽURNALISTIKY·26. ÚNOR 2018

Zveřejňujeme společné prohlášení českých novinářů a novinářek k vraždě slovenského kolegy Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. K tomu prohlášení se připojujeme.
Tomáš Richter, předseda správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Josef Šlerka, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky

Text prohlášení

Vyjadřujeme touto cestou upřímnou soustrast rodinám a všem blízkým zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka i jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Během několika měsíců je to již druhá vražda investigativního novináře v Evropské unii. Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar prohlásil, že vražda Jána Kuciaka nejpravděpodobněji souvisí s jeho investigativní prací.

Útoky na novináře a jejich slovní napadání kvůli jejich práci jsou útoky proti svobodě slova. Jejich vraždy kvůli práci jsou pak holým barbarstvím, které nesmí být v demokraciích chápáno jako tiše přijímané riziko povolání. Připojujeme se proto k výzvám slovenských kolegů a spolu s nimi věříme, že slovenská policie udělá všechny potřebné kroky nejen k vypátrání zločinců, ale také k zajištění bezpečí lidí pracujících v médiích.

Vraždu investigativního novináře odsoudila také organizace Reportéři bez hranic (RSF). „Znovu byl v EU zbaběle zavražděn investigativní novinář,“ uvedla Pauline Adèsová-Mévelová, vedoucí pobočky RSF pro EU a Balkán. Podle RSF je to v EU za posledních deset let popáté, co byl zavražděn novinář: po loňském zavraždění Daphne Caruanové Galiziové na Maltě, masakru sedmi novinářů časopisu Charlie Hebdo v lednu v Paříži, zastřelení řeckého novináře Sokratise Guiolase v roce 2010 a zavraždění chorvatského žurnalisty Iva Pukaniče výbuchem bomby v roce 2008. Organizace také připomněla, že na žebříčku svobody tisku, sestaveném RSF loni, se Slovensko nachází na 17. příčce, po poklesu o pět míst v předchozím roce.

Podle Výboru na ochranu novinářů (CPJ) bylo v zemích Evropské unie v letech 2007 až 2017 zavražděno 17 novinářů. Nejvíce to bylo v roce 2015 při teroristickém útoku na satirický týdeník Charlie Hebdo.

-čtk-, -stk-