RRTV: Soukupovy pořady zvýhodnily před volbou Zemana

čtvrtek, 8. února 2018, 12:30 TV MediaGuru

Pořady TV Barrandov vysílané před druhým kolem prezidentských voleb zvýhodnily podle RRTV prezidenta Zemana.

Duel Jaromíra Soukupa - prezidentský speciál, foto: TV Barrandov

Duel Jaromíra Soukupa - prezidentský speciál, foto: TV Barrandov

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zahájila správní řízení s provozovatelem TV Barrandov, společností Barrandov Televizní Studio, kvůli pořadu Duel Jaromíra Soukupa - prezidentský speciál. Televize ho odvysílala v pondělí 22. ledna 2018, tedy v týdnu před druhým kolem prezidentských voleb. Jediným hostem ve studiu byl prezident Miloš Zeman. RRTV je toho názoru, že vysílání pořadu zvýhodnilo před druhým kolem Miloše Zemana.

„V rámci uvedeného pořadu moderátor dostatečným způsobem neplnil roli kvalifikovaného oponenta, naopak vyjadřoval hostu M. Zemanovi svoji názorovou podporu, a to v úvodní monologické řeči i v průběhu diskuze. Host měl k dispozici prakticky neomezený prostor k tomu, aby prezentoval své názory a postoje. Pořad vysílaný v období před druhým kolem prezidentských voleb tak způsobem moderace a volbou diskusních témat výrazně zvýhodnil jednoho z kandidujících, stávajícího prezidenta, Miloše Zemana, nad jeho protikandidátem. Provozovatel se tak mohl dopustit porušení povinnosti dbát zásad objektivity a vyváženosti," stojí v oficiálním zdůvodnění. 

Nejde ale o jediné správní řízení, které RRTV s TV Barrandov zahajuje. Také vysílání pořadu Aréna Jaromíra Soukupa z 16. ledna 2018 mělo „výrazně zvýhodnit jednoho z kandidátů, a to stávajícího prezidenta Miloše Zemana". Divákům byly podle stanoviska RRTV prezentovány pouze ty názory, které podporovaly volbu Miloše Zemana, argumenty pro volbu Jiřího Drahoše nezazněly ani od hostů, ani od moderátora pořadu, který v rámci tématu prezidentských voleb žádným způsobem neplnil roli kvalifikovaného oponenta. „Diváci mohli naopak na základě výroků hostů získat mylné a zavádějící informace o politických postojích Jiřího Drahoše. Na základě odvysílaného vydání si tak diváci nemohli utvořit vlastní nezávislý názor na problematiku aktuálních prezidentských voleb. Pořad měl naopak potenciál ovlivnit rozhodování diváků/voličů ve prospěch Miloše Zemana, a to zejména z důvodu zjednodušené, zavádějící a emocionálně zabarvené prezentace otázky migrace a ‚národních zájmů‘ ve vztahu k prezidentským volbám, resp. k osobám jmenovaných kandidátů," konstatuje RRTV. Provozovatel se tak mohl dopustit porušení povinnosti, dle které má být v pořadu dbáno zásad objektivity a vyváženosti.

„Jestli RRTV zahájí správní řízení, vysvětlíme svou pozici a vyčkáme na rozhodnutí, o odvolání rozhoduje soud. Teprve poté budu hodnotit, co se stalo," sdělil serveru iDnes.cz Soukup. Kategoricky odmítá porušení jakékoliv povinnosti. „K absurdním představám, že moderátor má nějak suplovat nepřítomného hosta, který odmítl přijít, se s vážnou tváří radši vyjadřovat nebudu," dodal Soukup.

Jde tak o další správní řízení zahájená s provozovatelem TV Barrandov v krátké době. Na konci ledna se tak stalo kvůli pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa a v prosinci 2017 kvůli pořadu Duel Jaromíra Soukupa.

Pokud správní řízení potvrdí porušení zákona, hrozí provozovateli pokuta. Rozhodnutí RRTV ale může provozovatel napadnout soudně.

Jaromír Soukup ve svém středečním pořadu řekl, že mu v obálce přišla nábojnice, přiblížil iDnes.cz. Měl to nahlásit policii a sdělit, že se zastrašit nenechá. „Minulý týden jsem dostal do práce obálku s nábojnicí, což je symbol výhrůžky. Pokud mi nějaký vtipálek chtěl touto cestou nahnat hrůzu, tak ho musím zklamat. Nepovedlo se mu to,“ prohlásil Soukup. Policie se k případu nevyjádřila, nemůže tak učinit v souvislosti s konkrétním člověkem, zdůvodnila. 

-mav-