Slovenské noviny vyšly v úterý v černé barvě

úterý, 27. února 2018, 09:55 Aktuality, Slovensko MediaGuru

Většina slovenských deníků vyšla v úterý s černou barvou na titulní straně.

Úterní titulní stránky slovenských deníků

Úterní titulní stránky slovenských deníků

Většina celostátních slovenských listů na znamení solidarity se zavražděným investigativním novinářem Jánem Kuciakem a jeho partnerkou vyšla v úterý s černě orámovanou titulní stranou. Listy také otiskly vyjádření slovenské Asociace vydavatelů a šéfredaktorů tisku, která kromě jiného vybídla stát k podniknutí potřebných kroků k odhalení zločinců a k zajištění bezpečné práce novinářů.

Nejčtenější slovenský list Nový čas označil zastřelení novináře a jeho partnerky za popravu, na titulní stráně otiskl fotografii zavražděné dvojice. „Vražda, která nemá v moderních dějinách obdoby," napsal deník, který také připomněl vyjádření policie, že motivem vraždy byla podle policie patrně Kuciakova novinářská práce.

„Úkladná vražda novináře kvůli jeho práci je útokem na demokracii. Zavražděním dvou mladých lidí nám někdo vzkazuje, že překročí všechny meze proto, aby se pravda o něm nedostala na světlo," uvedl list Pravda. Dodal, že Slovensko již zažilo zastrašování novinářů, jejich fyzické napadení, ničení majetku či pověsti, ale nyní se podle všeho zařadilo mezi země, ve kterých mohou novináři kvůli své práci i zemřít.

„Tato tragédie se týká každého novináře, protože cílem není umlčet jednoho, ale zastrašit všechny. Novináři ovšem uctí památku svého kolegy tím, že odvážně dokončí příběhy, které on dokončit nemohl," napsal list Sme.

Podle listu Denník N se novináři nemohou s vraždou kolegy smířit a musejí psát ještě více. „I politici by měli pochopit, že ve hře je již skutečně všechno. Už se nemohou dále tvářit, že situaci mají pod kontrolou, že lze krást, pokud to dělají 'naší lidé' a že novináři jsou nepřátelé, které stačí dostat pod tlak," uvedl deník. Dodal, že Kuciak, který byl reportérem zpravodajského webového portálu Aktuality.sk, patřil k novinářům, kteří na Slovensku píšou o největších kauzách.

„Jsou hranice, které se nepřekračují. Vraždit novináře je jednou z nich. Tento úzus již neplatí. Hranici jsme překročili. A za to by měl někdo pykat," napsaly Hospodárske noviny.

-čtk-, -mav-