Tomáš Jelínek: Slovensko dotahuje Česko v programatiku

pátek, 23. února 2018, 13:40 Internet & Mobil MediaGuru

Tomáš Jelínek ze Skylinku srovnal české a slovenské trhy a přiblížil marketingový přístup firmy.

Tomáš Jelínek, foto: R2B2

Tomáš Jelínek, foto: R2B2

Tomáš Jelínek, online marketing manažer společnosti Skylink, vystoupil v pořadu Programatická minutka od R2B2, ve kterém mj. porovnal marketingové přístupy v Česku a na Slovensku.

Skylink poskytuje zákazníkům své služby postavené na obchodním modelu předplacené služby, tedy tzv. „prepaid”. Ten však společnosti nezaručuje stálou klientelu, a proto jejich marketingové kroky vedou nejen k akvizici nových zákazníků, ale také k setrvání těch stávajících v dalším období. „Zákazníkům musíme připomínat konec předplaceného období a povzbuzovat je k nákupu dalšího. Je to hodně o práci s databází a segmenty,” zmínil Tomáš Jelínek.

To se týká především reklamních sdělení, kde je potřeba tato data využít. Proto společnost dokončuje nastavení Adform DMP pro lepší využití dat v programatické reklamě. Ta je pro Skylink, kromě sezónních výjimek, hlavním prostředkem nákupu reklamního prostoru. Podle slov Jelínka je to jasný trend. Myslí si přitom, že programatika dříve nebo později vytlačí klasický nákup displayové reklamy.

Zdroj: podcast Programatická minutka, R2B2

Jelikož Skylink využívá stejné kreativy v Česku i na Slovensku, má možnost jejich rozdíly v marketingové komunikaci porovnat. Podle Jelínka se například rozdíl ve vyspělosti programatiky zmenšuje. „Slovensko za poslední dobu mezeru, kterou mělo vzhledem k České republice, dotahuje. Už se zde dají nakupovat programaticky brandingy, rich media nebo video formáty. Dokonce lze nakoupit první clustery dat.”

V této souvislosti zmínil také formáty, které jim fungují lépe na Slovensku. „Určitě je to videoreklama, která má na Slovensku lepší odezvu než u nás. Dále mě napadá mobilní reklama díky větší penetraci smartphonů na Slovensku,” řekl v pořadu Jelínek.